La Policia Local de Roses ha iniciat una campanya informativa per difondre la normativa aplicable a la vila costanera en la circulació de vehicles de mobilitat personal (patinets elèctrics, segways, entre altres), recollida per l'Ordenança Municipal de Circulació. Aspectes com la impossibilitat de circular per voreres, l'ús obligatori del casc, o l'edat mínima de quinze anys per fer ús d'aquests vehicles, són algunes de les normes que ja s'apliquen a la població.

El mes d'octubre passat, el ple municipal de Roses va aprovar la modificació de l'Ordenança de Circulació per regular l'ús de patinets elèctrics i la resta de Vehicles de Mobilitat Personal (VMP) a la població, amb l'objectiu de millorar la manera de transitar i la seguretat de qualsevol usuari a la via pública.

Amb l'arribada del bon temps, amb el qual l'ús d'aquesta tipologia de vehicles s'incrementa, i pensant en la temporada d'estiu que ve, l'Àrea de Seguretat Ciutadana engega aquesta campanya informativa consistent en el repartiment de fulls informatius per part de les patrulles. A més, s'ha contactat amb les empreses de lloguer d'aquesta classe de vehicles, per comptar amb la seva col·laboració a l'hora de traslladar aquesta informació entre els seus clients.

La campanya municipal posa l'atenció en els aspectes més rellevants de l'ordenança, com ara la prohibició de circular per voreres o zones de vianants, l'ús obligatori de casc homologat, la necessitat de respectar les normes de circulació de la via per on es transita, l'edat mínima de quinze anys per circular amb aquesta tipologia de vehicles, o que no està permesa la circulació de més d'una persona en un mateix vehicle de mobilitat personal, ni l'ús d'auriculars ni del telèfon mòbil.

El regidor rosinc de Seguretat Ciutadana, Joan Plana, remarca que «l'Ajuntament de Roses és un dels pocs consistoris que, davant l'absència d'una normativa general, va optar per assumir una regulació pròpia. Feia molts anys que demanaven a la Direcció General de Trànsit (DGT) que regulés aquests vehicles, i van optar per regular-ho a través de les ordenances municipals. Finalment, la DGT va aprovar una normativa general que va exactament en la mateixa línia que l'ordenança municipal de Roses, fet que ens permet comptar amb una normativa perfectament actualitzada i amb el suport de la legislació sectorial». Plana està convençut que «aquests vehicles han arribat per quedar-se i s'han d'integrar com ho han fet els altres vehicles». Per aquest motiu, l'Ajuntament tractarà amb els centres escolars amb l'objectiu que participin a l'hora de donar recomanacions als alumnes que porten aquests patinets a l'escola o a l'institut.

Una altra mesura que s'aplicarà ben aviat al municipi rosinc, tant per la voluntat municipal de pacificar el trànsit com per les noves directrius de la DGT, que també van en aquesta mateixa direcció, és la rebaixa progressiva de la velocitat màxima permesa a 30 quilòmetres per hora (km/h) a totes les vies urbanes de la població, fet que facilitarà, també, la circulació de Vehicles de Mobilitat Personal (VMP) i bicicletes.

«Aquestes normatives són desconegudes per la immensa majoria de les persones de la via pública», remarca el regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Plana. Per això estan treballant amb diversos arguments per aportar els controls necessaris, de manera que es vagin solucionant els problemes a la via pública que s'han generat en els darrers mesos del calendari.