El dissabte 2 d'abril és la data d'inici del programa Primavera transfrontera activa que impulsen els ajuntaments de Portbou i Cervera de la Marenda. El projecte, que s'ha presentat aquest dijous a l'emblemàtic Coll de Belitres i que té el suport de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, és fruit de la voluntat dels dos municipis de "desenvolupar de manera conjunta, una nova iniciativa de cooperació entre ambdós consistoris per dinamitzar i atraure turisme actiu de qualitat i posar en valor la riquesa natural, cultural i històrica d'aquest territori fronterer, de gran diversitat natural i d'ubicació geogràfica estratègica durant molts anys".

La presentació ha anat a càrrec dels alcaldes de Portbou i Cervera, Xavier Barranco i Christian Grau respectivament, i del director de la Casa de la Generalitat, Josep Puigbert, els quals han estat acompanyats per membres dels dos ajuntaments.

La finalitat és aprofitar el potencial d'aquest territori, el veïnatge dels dos municipis i la proximitat de les dues poblacions per establir una estratègia turística conjunta i així sumar esforços i esdevenir complementaris en un nínxol concret d'atracció de visitants: el turisme actiu. Alhora, aquesta col·laboració vol ser la primera passa per establir sinergies entre les dues administracions i entre els teixits empresarials del sector turístic de tots dos municipis.

El projecte, centrat ara mateix en l'any 2021, vol ser "l'inici d'una proposta durable i aglutinadora", ja que les dues poblacions que el lideren tenen la voluntat de fer-lo créixer a mitjà termini i aconseguir sumar municipis veïns de les dues poblacions per tal de convertir el territori transfronterer en una destinació de referència en el turisme actiu i de natura.

Portbou i Cervera impulsen un programa transfronterer d'activitats turístiques

Portbou i Cervera impulsen un programa transfronterer d'activitats turístiques

En aquest sentit, els promotors de la iniciativa remaqrues que "en aquests darrers anys i sobretot a partir del Covid-19, s'observa que el pes de les activitats actives (amb menor o major exigència física) suposen aproximadament un terç del mercat turístic. Concretament, segons dades de UNWTO, significa el 32% de la indústria turística global, i genera uns 260.000 M de dòlars a tot el món. Evolutivament, observem que aquesta tendència ha anat augmentant any rere any".

"Si ens centrem en el context de crisi sanitària actual -afegeixen-, causada per la Covid-19, i el seu efecte en la demanda turística, s'observa que la principal sol·licitud s'està centrant en les peticions d'activitats a l'aire lliure, amb grups reduïts i vinculades al turisme actiu i de wellness. Alhora, augmenta l'interès pel producte de proximitat, també conegut com de Km 0 o slow food".

Davant d'aquest context, els dos ajuntaments determinen que "el projecte que aquí es presenta, i que pretén la reactivació econòmica d'aquest territori fronterer, respon de manera clara a les peticions de la demanda turística, ja que es tracta d'una programació d'experiències actives i a la naturalesa, en un entorn de gran diversitat natural i de substrat històric singular".

Amb aquesta finalitat, els dos municipis transfronterers van obtenir una subvenció al programa de l'Eurodistricte per al desenvolupament de projectes de cooperació a l'Espai Català Transfronterer per al concepte de dinamització turística mitjançant experiències actives i de natura.

Durant cada cap de setmana des de Setmana i fins a finals de juny s'oferiran tot tipus de propostes de turisme actiu: senderisme Slow, sortides en e-Bikes, trailrunning, nordic walking, sortida en caiac i sortida en barca i snorkel. Es tracta d'activitats circulars, en la seva gran majoria, orientada a tots els públics i aniran alternant els seus punts de sortida entre ambdós municipis.

En paral·lel a les activitats, es proposen paquets d'experiències que inclouen les activitats i els allotjaments i restaurants dels municipis. Així, qui presenti un tiquet d'un allotjament o un restaurant de Portbou o de Cervera obtindrà un 50% de descompte en el cost de l'activitat.

Els dos ajuntaments també han apostat per a la mobilitat sostenible entre ambdós municipis. Per fer-ho, amb la finalitat de potenciar el transport públic, també es farà un descompte del 50% de l'activitat a totes aquelles persones que mostrin el bitllet de trajecte amb transport públic.

Les inscripcions es podran fer a l'Oficina de Turisme de Portbou i a l'Office de Tourisme de Cerbere.