25 de març de 2021
25.03.2021
L'Empordà
Figueres

Junts per Figueres demana al govern quadripartit que no renunciï al nou pavelló

El portaveu Jordi Masquef remarca que el nou pavelló era una eina molt necessària a la ciutat

25.03.2021 | 13:59
Junts per Figueres demana al govern quadripartit que no renunciï al nou pavelló
Junts per Figueres demana al govern quadripartit que no renunciï al nou pavelló

El grup municipal de Junts per Figueres (JxF) ha rebut amb sorpresa i estupefacció la decisió de renúncia de l'actual govern quadripartit de la ciutat a fer el nou pavelló projectat a la zona de l'Olivar Gran. En un detallat comunicat mostren la cronologia del projecte perquè, asseguren "són molts els dubtes que ha generat aquesta decisió a ciutadans i entitats esportives". Consideren que replantejar-lo és "una pèrdua de temps i diners" i es pregunten "qui pagarà els plats trencats d'aquest desori seran els clubs esportius de Figueres".

La formació detalla cronològicament els fets de la següent manera:

El ple municipal de data 27 d'octubre de 2016 aprovava la convocatòria d'un concurs de projectes per a la construcció del nou pavelló triple poliesportiu. L'aleshores regidor d'Esports, César Barrenechea (actualment porta la mateixa àrea) manifestava: "Amb la proliferació de clubs i entitats esportives a Figueres i a la comarca ens els últims temps i la saturació de l'actual pavelló, és indispensable i urgent dotar la ciutat d'un equipament poliesportiu. Gràcies a l'aprovació del concurs d'idees per al nou pavelló, podrem tirar endavant amb aquest projecte tant important per a la ciutat". Els membres del jurat d'aquest concurs eren, entre altres, l'alcaldessa Marta Felip, el nou regidor d'Esports Jordi Masquef, l'aleshores portaveu del grup municipal d'ERC i actual alcaldessa, Agnès Lladó, dos arquitectes proposats pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, un representant designat pel departament d'Esports de la Generalitat de Catalunya, l'arquitecte municipal, i tècnics de les àrees d'Urbanisme i Contractació de l'Ajuntament de Figueres. Aquest jurat, el març de 2017, va escollir, entre 16 propostes diferents, el projecte "En els meandres" de l'arquitecte Joan Forgas Coll i l'enginyer industrial Eduard Bou Nadal.

Un cop escollit el projecte i adjudicat el contracte (data d'adjudicació: 18 agost de 2017) per valor de 232.200 euros, l'Ajuntament de Figueres va encarregar la seva redacció a l'empresa guanyadora del concurs, moment en el qual es fa la valoració del cost total de l'obra, xifrada en uns 5'8 milions d'euros. Apart de l'obra del pavelló, també calia soterrar una línia elèctrica, actuació aquesta ja realitzada per l'empresa COMSA, i que ha tingut un cost de més de 400.000 euros. El ple de l'Ajuntament de data 5 de juliol de 2018 va aprovar inicialment el projecte d'obra municipal denominat "Projecte executiu d'un pavelló triple esportiu en el sector de l'Olivar Gran de Figueres", amb un pressupost d'execució del contracte de 5.807.941,86 euros.

El 7 de febrer de 2019, el ple de l'Ajuntament de Figueres va aprovar de manera definitiva, el projecte de construcció del tercer pavelló poliesportiu de la ciutat, ratificant el pressupost indicat en el paràgraf anterior i amb l'informe favorable dels tècnics municipals en relació a aquesta aprovació definitiva. El plenari va donar llum verd al projecte amb catorze vots favorables, inclòs el de l'actual alcaldessa Agnès Lladó i la resta de regidors d'ERC.

El govern de la ciutat, presidit per Agnès Lladó, convoca pel 26 de febrer de 2020 (amb caràcter extraordinari) un ple municipal on, entre altres temes, modifica el compromís de despesa de caràcter plurianual de la partida relativa al pavelló municipal (establint un cost global idèntic de 5.807.941,86 euros), i indica que l'inici de l'obra es preveu pel segon semestre del 2020 i que durant el 2021 s'haurà de dur a terme el gruix central del procès d'obra. El 16 de setembre de 2020, l'Ajuntament de Figueres va treure a concurs públic les obres per la construcció del nou pavelló esportiu amb el pressupost previst de 5.807.941,86 euros. Concurs que va finalitzar el novembre de 2020, quedant desert. Aleshores, el quadripartit va anunciar que intentaria adjudicar l'obra a travès d'un procés negociat sense publicitat per poder adjudicar-la al gener de 2021.

A dia d'avui, a març de 2021, amb l'anunci fet pel govern, tota aquesta feina feta per l'anterior govern, pels tècnics municipals, pel jurat del concurs de projectes i fins i tot pels clubs i entitats esportives de la ciutat, i per tant, tot el camí recorregut fins ara, se n'ha anat en orris. I se n'ha anat en orris sense pensar que la ciutat de Figueres no té ni temps per perdre pel que fa als equipaments esportius, ni diners per llençar de les arques municipals.

Junts per Figueres es mostra en total desacord amb algunes afirmacions fetes per l'actual govern pel que fa que el pressupost de l'obra s'aproparia als 10 milions d'euros.Un pressupost, indiquen, que es va realitzar per tècnics municipals i que va comptar "en múltiples ocasions" amb el vot favorable de l'actual alcaldessa Agnès Lladó. També indiquen que l'anunci fet pel propi govern de construir un pavelló d'entrenament de tres pistes, ja era el propòsit del pavelló inicialment projectat.

La principal força de l'oposició reclama solucions immediates, "més enllà del desgavell habitual que suposa tenir el quadripartit al govern de la ciutat, de les cortines de fum i acostumats ja a aquest desori", expressen al comunicat. 

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
anteriorsegüent