A Vilafant es va començar a impulsar el compostatge casolà el març del 2003 i, des de llavors, el consistori ha continuat treballant per potenciar aquesta classe de reciclatge. L'objectiu és aconseguir reduir la fracció orgànica i entendre que es tracta d'una resta que es pot reutilitzar i convertir en un recurs pel jardí o l'hort.

Amb la intenció de reaprofitar les restes del menjar i de jardineria, les restes orgàniques, el consistori aposta per l'autocompostatge a casa. Un procés senzill que permet reduir les tones de residus orgànics, que fins fa poc es barrejaven amb el rebuig, contribuint a augmentar el nombre de deixalles a l'abocador comarcal i generant més costos de transport. Ara fa 17 anys, que el consistori va apostar per fomentar aquest reciclatge oferint un compostador als veïns. «Les persones que vulguin fer compostatge, només s'han d'adreçar a l'Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament, omplir un formulari, dipositar una fiança de 30 euros i se'ls farà entrega d'un compostador perquè puguin començar», diu Xavi García, regidor de Medi Ambient. Els compostaires reben l'assessorament de l'educadora ambiental.

Vilafant té una comunitat de compostaires de més de 200 famílies i gestiona unes 162 tones de residus orgànics i 39 de residus vegetals.