La caiguda de pins, en les darreres setmanes, a la duna litoral de Sant Martí d'Empúries ha posat de manifest la radiografia dels tècnics del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Natural de la Generalitat (DARP), en la secció de Boscos, els quals asseguren que, això, és una «casuística concreta», ja que «són uns pins molt vells, de l'any 1900, exposats a condicions físiques dures i amb una estabilitat diferent dels altres pins». En aquest sentit, manifesten que aquest és «un lloc on va molta gent i, amb l'Ajuntament de l'Escala, fa temps que s'hi treballa». Medi Natural té previst dedicar aquest any 2021 a fer intervencions a l'arbrat de la duna litoral.

Fa més d'un segle, les dunes mòbils procedents de les platges de Sant Pere Pescador generaven a la societat del moment molts més problemes dels que probablement ens podem imaginar actualment. Aquests problemes, que arribaven fins a Torroella de Montgrí i també a Montgó (l'Escala), van fer que a l'administració forestal de l'època, avui dia Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), li fos l'encarregada la tasca de resoldre el problema mitjançant la seva fixació.

L'any 2005, les autoritats de Medi Natural de la Generalitat van fer per escrit un acord de conveni amb el consistori escalenc, a través del qual aquest darrer faria un control de la vegetació que s'ha anat consolidant en aquell espai, mentre que el DARP faria actuacions programables amb un seguiment.

El passat any 2020, van realitzar una diagnosi de tot l'arbrat, amb 170 fitxes d'arbres que es considera que s'ha de fer una actuació, segons expliquen tècnics de Medi Natural. «Ara ens plantegem consolidar aquesta zona, tot i que podem descartar que els pins estiguin identificats per cap plaga», expliquen els tècnics, als quals els interessava tenir una diagnosi.

La duna litoral de Sant Martí d'Empúries ha estat escenari de multituds, com va ser la seu de l'arribada de la flama olímpica dels Jocs de Barcelona de l'any 1992. Llavors, centenars de persones es van congregar en aquest espai per rebre el foc olímpic.

El fet de passar-hi el passeig d'Empúries, que comunica el poble de l'Escala amb les ruïnes, ha causat més inestabilitat en la vegetació que hi ha a la duna litoral escalenca.

L'enginyer de forest de l'Alt Empordà, Pere Frigola, va fer, l'any 2012, una xerrada pública, per explicar els treballs de gestió de la duna litoral d'Empúries. Es van tallar un nombre important de pins, que Frigola va justificar com a necessària, tant per a la correcta conservació d'aquest hàbitat d'important interès natural com per motius de seguretat.

En aquest sentit, la massa forestal de la duna mai havia estat objecte d'una aclarida en profunditat i era tan densa que no permetia el creixement de pins nous que garantissin la seva continuïtat en el futur, per la falta de llum.

En els darrers anys, havien augmentat els casos de trencaments de branques i de capçades per les fortes tensions que suporten aquests exemplars, pels vents de la zona. A més, alguns arbres i branques s'havien tombat tant que hi havia punts del passeig en què l'accés d'un camió de bombers no hauria estat possible en cas d'incendi, segons argumentaven els serveis tècnics de Medi Natural.

Dins dels projectes de l'Ajuntament de l'Escala per a aquest any 2021, també hi ha l'espai que, a partir d'ara, serà públic a tocar de Porta Marina, al costat del Jaciment d'Empúries. Aquest espai, per tant, tornarà a ser d'ús públic, després d'un conveni signat entre l'Ajuntament i el Museu d'Arqueologia de Catalunya, que té una seu a l'Escala.