L'Associació Ranura està portant a terme, des del mes de gener de 2020, acompanyaments terapèutics a joves que han migrat sols i que viuen a la comarca de l’Alt Empordà en centres o pisos sota la tutela de la DGAIA. El projecte es du a terme amb el finançament de DipSalut.

Aquest projecte va néixer des de l’Àrea d’Inclusió del Consell Comarcal de l’Alt Empordài les terapeutes de Ranura acompanyen individual i grupalment a nois i noies que voluntàriament volen rebre aquest servei.

A més de l’acompanyament terapèutic, s’ha iniciat un grup de treball amb alguns d’aquests joves per a l’elaboració d’unes guies divulgatives. L’objectiu és poder crear dues guies: una dirigida a joves que arriben a Catalunya per primera vegada i l’altra dirigida a la població en general. Els joves es troben amb una professional que els acompanya, els dissabtes al matí.

La guia dirigida a joves pretén ser una eina de suport per a aquelles joves que arriben a Catalunya; que sentin que hi ha altres joves amb més experiència que els entenen i els ajuden en el seu procés migratori, donant eines que els puguin ajudar.

La segona guia, dirigida a la població en general, vol sensibilitzar i trencar amb creences i prejudicis cap al col·lectiu de joves que migren soles, explicant les seves històries, dificultats i realitats.

Per a aquelles joves que participen en l’elaboració d’aquestes guies es tracta d’un procés que els ajuda a canalitzar les emocions que han sentit i senten en relació al seu procés migratori i a la seva situació actual a Catalunya, donant més sentit a les seves realitats, i poden ajudar a través de la seva experiència a un bé col·lectiu. Al projecte es compta amb la participació d’una artista, Petra Vlasman, que acompanyarà als joves per a posar imatges peòpies a les guies.

Des de l’Associació Ranura es valora que és necessari seguir treballant, des de les entitats i les administracions, per a garantir que aquests joves trobin a Catalunya un lloc on viure i una societat oberta a comprendre les seves realitats.

S’espera que a la primavera es pugui acabar amb el procés d’elaboració de les guies i que abans de l’estiu es facin públiques.