Tal com es va anunciar el passat mes de novembre, l'Ajuntament de Castelló d'Empúries ha iniciat la prova pilot per a la substitució dels plàtans a Empuriabrava. Aquests dies ja s'ha pogut veure com s'han anat tallant alguns dels plàtans malalts i també com s'han començat a plantar les noves espècies per a substituir-los.

Les espècies que s'estan plantant per tal de portar a terme aquesta prova pilot i comprovar si seran una bona opció per als carrers d'Empuriabrava, son variades.

Al carrer de la Muga s'hi està plantant el Roure Cerris (Quercus cerris), un arbre que es fa servir en jardineria, que és útil com a paravent i que s'ha naturalitzat a gran part d'Europa.

Al carrer Marinada es vol provar el Pistatxer xinès (Pistacia chimensis), arbre ornamental amb les fulles de color roig a l'hivern.

El Para-sol xinès (Firmiana simplex) s'està plantant a l'Avinguda República Catalana. És un arbre de copa arrodonida que pot arribar als 10-12 metres d'alçada en aquesta zona.

A l'avinguda Tramuntana, s'està plantant el Lledoner (Celtis australis), una espècie d'altura mitjana, ornamental i que es caracteritza per ser resistent a la falta d'aigua.

Segons informa l'Ajuntament, "els plàtans que hi ha a Empuriabrava, fins a 1.900, son sensibles a la contaminació, a la limitació d'espai, a les podes intenses i periòdiques, així com a les condicions meteorològiques adverses. Una vegada estan debilitats son molt més vulnerables a diferents patologies: l'oïdi, l'antracnosi, el tigre del plàtan€ per aquest motiu en els darrers anys també cauen les fulles dels plàtans durant la temporada d'estiu, causant molèsties als veïns i veïnes d'Empuriabrava. És amb l'objectiu de trobar una solució a aquesta problemàtica que s'ha volgut portar a terme aquesta prova pilot".