L'Alt Empordà pateix, com la majoria de punts del territori, ocupacions il·legals en habitatges per un tema social, delinqüencial, però també s'ha detectat l'ocupació de cap de setmana i fins i tot vacacional. Segons el Consell Comarcal, a més, està constatada la presència d'organitzacions mafioses que es dediquen «sistemàticament a l'ocupació i han creat un mercat de transmissió d'aquestes ocupacions arreu del territori»:

El conjunt de la problemàtica està generant problemes d'incivisme, delinqüència i violència «totalment intolerables i que causen problemes de convivència a les zones afectades».

El Consell va aprovar a finals de novembre una moció que posava sobre la taula la problemàtica. La proposta va arribar ahir al ple de Roses, una de les poblacions afectades. El ple la va aprovar amb els vots de Junts, ERC, Lliures, Cs, PP, GdP i l'abstenció del PSC.

Les ocupacions d'origen social consideren que requereixen l'atenció dels serveis socials i de mediació en l'àmbit de l'habitatge per tal de «garantir el dret a tothom que ho necessiti d'unes condicions d'habitatges dignes». Però «en un ordre de coses totalment diferent, les ocupacions delinqüencials requereixen una actuació judicial i policial efectiva i immediata» que consideren que haurà d'anar acompanyada de novetats legislatives d'ordre penal i civil. Perquè es donen ocupacions de vivendes només per passar-hi els caps de setmana o les vacances. I la presència d'organitzacions mafioses. Les ocupacions van acompanyades de frau en el serveis.

Mesures urgents

«Lasituació depassa totalment la capacitat d'actuació dels ajuntaments» i els grans tenidors entenen que se'n desentenen. Demanen competències; canvis a la llei, un parc públic d'habitatge o obligar els grans tenidors a posar a disposició les vivendes per a lloguer social.