L'Ajuntament de Figueres reparteix entre tots els seus treballadors, que atenen al públic, unes noves mascaretes transparents. Aquest element, que l'alcaldessa va presentar en el darrer ple, pretén facilitar a les persones amb discapacitat auditiva la comunicació de forma òptima a través de la lectura dels llavis. També s'ha repartit a les àrees amb personal amb dificultats auditives.

Les mascaretes, tal com va explicar l'alcaldessa en el ple, són homologades, segures, compleixen la normativa i estan avalades pel comitè de salut i riscos laborals de l'Ajuntament. La proposta arriba sis mesos després de l'obligatorietat del seu ús i davant l'opció que sigui una mesura que s'allargui en el temps.

Per a la regidora de Salut i Diversitat funcional, Ester Marcos, aquesta adquisició «és un pas més» per fer que l'Ajuntament de Figueres sigui totalment inclusiu. Una prioritat que, com a administració pública, assegura que tenen. «La inclusió ha de ser possible i la lectura de llavis és imprescindible per trencar aquesta barrera que es genera amb les mascaretes opaques», afegeix Marcos.

A la Biblioteca fan un pas més cap a la igualtat

Per una altra part, a la Biblioteca municipal Fages de Climent, durant aquest primer trimestre de l'any s'han programat tres Hores del Conte amb intèrpret de llengua de signes catalana (LSC), que es podran dur a terme gràcies al conveni entre l'Ajuntament de Figueres i l'Associació Gironina de Sords.

A més, l'equipament municipal ha incorporat en la sala infantil contes adaptats amb pictogrames. Contes on les històries es construeixen amb imatges i pictogrames, i que també inclouen targetes amb pictogrames i targetes amb il·lustracions que es poden utilitzar per dinamitzar la narració tot fent de suport al text. Aquest nou material disponible està especialment adreçat a educadors i a famílies, per tal que treballin amb infants amb dificultats per accedir a la lectoescriptura i, en alguns casos, al llenguatge oral, com ara en els casos de dislèxia, autisme... Una eina útil per a trencar barreres i proporcionar oportunitats perquè tothom pugui aprendre i gaudir i avançar un pas més cap a la igualtat.