Al biòleg Deli Saavedra, és fàcil trobar-lo amb els binocles a la cara observant el cel empordanès.

Quants estornells hi pot haver en un estol?

Hi pot haver uns pocs centenars o milers. Als Aiguamolls, el màxim que vam arribar a comptar fa uns anys van ser uns 300.000. Però, a Roma, per exemple, una de les ciutats que té més problemes amb la brutícia que generen els estornells, es va calcular que n'hi havia sis milions. Aquests estols d'aquí poden ser de molts milers. Mil, dos mil, cinc mil ocells que van a l'uníson, fent aquestes formes.

Tot i l'espectacularitat dels seus vols, són ocells que no agraden gaire als pagesos.

Són uns ocells que no agraden perquè s'ajunten en grups molt grans i busquen recursos a l'hivern que a nosaltres també ens interessen. Busquen fruits, baies cereals€ A ningú molesta que, a un olivar, vagin deu estornells, però, quan són milers, comencen els problemes.

Tampoc són gaire agradables a les ciutats.

En l'àmbit urbà, en espais arbrats, creen molèsties per la brutícia que deixen, però són espais on se senten segurs i protegits. De tota manera, les formes al cel que fan abans d'anar a dormir són impressionants. És un dels espectacles més macos de natura que tenim a la comarca. I cal dir també que són molestos a la tardor i a l'hivern, però en altres èpoques de l'any es converteixen en insectívors, van de dos en dos en lloc d'anar en grans grups, i, de sobte, aquella mateixa espècie que tant ens molestava és beneficiosa per a l'agricultura, perquè menja insectes.

S'han fet intents per eliminar-los. Hi ha una solució?

No hi ha cap necessitat d'eliminar-los, a més que seria impossible. En un espai natural, no molesten, i en un espai urbà, si causen molèsties, només cal utilitzar mètodes, com uns sons o uns llums especials, per desplaçar-los a un altre lloc.