La Fundació Albert Tomàs i Terramar-Natura i Cultura arrenquen, després de les festes de Nadal, un projecte declarat pioner a tot Catalunya per acostar el patrimoni de la comarca de l'Alt Empordà a les escoles. La proposta es materialitza a través de visites guiades pedagògiques virtuals i en directe. «Aquest és el primer projecte que engeguem després de la mort d'Albert Tomàs i el presentem al seu bressol perquè és allà on va néixer, a Vilabertran. Farem el que puguem perquè sigui un èxit», afirma el president de la fundació, Carles Brugat.

D'aquesta fusió, n'ha sorgit una realitat que permetrà, des de les aules i, a través d'unes maletes pedagògiques, que els alumnes puguin participar en visites guiades virtuals. «La Fundació vol dur el patrimoni empordanès a tot el país i totes les escoles hi tindran un accés gratuït. Ens il·lusiona tot això», comenta el responsable de Terramar, Xavi Camps.

De moment, ja són deu les escoles interessades en aquestes visites, i en poden gaudir tots els cursos. D'aquesta manera, alumnat de qualsevol nivell pot ser observador actiu del mateix paisatge, circuit i vistes que podrien fer si s'hi desplacessin presencialment. Però aquesta darrera possibilitat ha quedat truncada per la pandèmia. Xavi Camps afirma: «Farem servir el monestir de Sant Miquel de Fluvià, el parc natural dels Aiguamolls de l'Empordà i les hortes de Vilabertran, de manera que tenim molt de patrimoni per portar a les aules».

La Fundació Albert Tomàs, amb seu a Llançà, es va constituir l'any 2004, quan el seu promotor, el mateix Albert Tomàs, va considerar que era el moment de fer realitat un projecte que venia reflexionant des de feia temps: la recuperació i defensa del patrimoni cultural de la seva terra i, per extensió, el foment de qualsevol manifestació de la cultura catalana.

Terramar-Natura i Cultura, des de fa més de vint anys, s'ocupa de dinamitzar i crear activitats i gestions culturals arreu del territori, organitzant i desenvolupant visites guiades culturals i patrimonials enfocades al servei educatiu de la comarca de l'Alt Empordà. Així mateix, Tarramar dissenya i realitza campanyes de sensibilització i comunicació ambiental, elaboració i senyalització d'itineraris o catàlegs de valors patrimonials i paisatgístics.