Creu Roja Girona ha posat en marxa el projecte d’alfabetització digital a la demarcació de Girona, on es desenvolupen accions formatives adreçades a persones amb pocs coneixements o coneixements bàsics en les noves tecnologies per tal d’anar esborrant la fractura digital i facilitar la inclusió digital de la comunitat.

Degut a la pandèmia per la Covid-19 i la crisi sanitària, s’ha fet evident com moltes famílies s’han vist afectades pel nou panorama dominat per les noves tecnologies convertint-se en un servei imprescindible per a mantenir el nostre entorn connectat. Persones en situació de vulnerabilitat que, no han comptat amb les oportunitats, recursos, capacitacions, competències ni coneixements necessaris per a desenvolupar-se de manera adequada entorn a les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).

L’Alfabetització Digital forma part d’un procés d’aprenentatge imprescindible per adquirir els coneixements i habilitats necessàries per ser capaços d’aventurar-nos en l’ús de les noves tecnologies. Aquest procés col·labora en la transformació de la societat, de manera que tothom pugui crear, consultar i utilitzar la informació i el coneixement potenciant l’autoestima, l’apoderament de la persona i la participació social, dotant-la d’eines per a millorar la seva situació personal i professional, per millorar en definitiva la qualitat de vida de la comunitat. És tracta d’un instrument d’inclusió social, a partir del qual es redueix la fractura digital: manca d’accés, desconeixement en l’ús de les TICs i desconeixement dels beneficis i utilitat.

Els continguts a treballar al llarg de les sessions formatives van des dels coneixements bàsics en l’ús de les noves tecnologies (TIC) i les eines per a la gestió de la vida diària com realitzar gestions i tràmits en línia (propis de l’Administració Electrònica) així com l’acompanyament educatiu dels fills i filles. A cada una de les persones participants se’ls hi proporcionarà una tauleta per tal que puguin desenvolupar les seves competències en noves tecnologies amb un dispositiu electrònic el més semblant possible a un smartphone, ja que d’aquest en fan un ús diari.

El projecte, que arrenca amb 67 participants, es realitza a les comarques del Gironès, la Garrotxa, Blanes i Roses, prioritzant la participació d’adults, i de les famílies vulnerables amb fills i filles que assisteixin a la mateixa escola, i que no comptin amb els recursos per satisfer les necessitats considerades bàsiques davant d’una formació i educació cada cop més digitalitzada, en un entorn accelerat per la Covid-19.

D’acord amb les mesures de seguretat actuals per la Covid-19, les formacions es duran a terme amb el nombre d’alumnes recomanats pel protocol vigent en cada moment. S’estableix la distància mínima entre cada participant, ús de la mascareta obligatòria, i ús del gel desinfectant tant al començament de les sessions com al finalitzar, així com alhora de netejar qualsevol material que s’utilitzi conjuntament.

Sobre la Creu Roja

La Creu Roja representa el major moviment humanitari, ciutadà i independent del món amb 155 anys col·laborant amb entitats públiques i privades perquè la humanitat i la dignitat arribi a totes les persones en qualsevol lloc i en tot moment i circumstàncies.

Des del començament de la crisi de la Covid-19, la Creu Roja està actuant en tots els països del món afectats, representant la major mobilització de recursos, capacitats i persones en la seva història en favor de les persones més vulnerables i la població general.

A Catalunya, la Creu Roja compta amb el suport social de més de 17.000 persones voluntàries i de més de 227.000 persones i empreses sòcies, mentre que a la resta de l’Estat, la Creu Roja aglutina més de 200.000 persones voluntàries i més de 1.400 punts d'atenció a tot el territori, que permeten atendre anualment a més de 4 milions de persones a nivell estatal, de les que més d'1,7 milions són ateses des de programes socials. A més, compta amb el suport de més d’1.360.000 socis, empreses i aliats. La Creu Roja pertany al Moviment Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja, present a 192 països i actua sempre sota set principis fonamentals: Humanitat, Imparcialitat, Neutralitat, Independència, Voluntariat, Unitat i Universalitat.