El pressupost de la Diputació de Girona per al 2021 es reduirà 2,5 milions d'euros respecte al 2020 a causa de la finalització de diversos projectes que tenien fons europeus. Malgrat tot, el pressupost general comptarà amb 147,1 milions d'euros, un 1.66% menys.

El vicepresident d'Hisenda, Pau Presas, ha destacat que la despesa més important és la que es destinarà a subvencions i transferències, que representa un 61% (84,57 MEUR) del pressupost global. Per altra banda, el pressupost d'enguany destinarà 1,42 milions en ajudes en matèria d'habitatge. Per altra banda, els partits del govern de la Diputació (JxCat i ERC) s'han vist obligats a refer el pla de mandat per tal d'adequar-se a les noves necessitats generades per la pandèmia.

La Diputació de Girona tindrà un pressupost global de 147,1 milions d'euros de cara al 2021, 2,5 menys que l'any passat. El president de la corporació, Miquel Noguer, ha justificat la davallada a causa de la finalització de subvencions europees que havien tingut els últims anys. De fet, la caiguda en inversió real que farà la pròpia Diputació cau en 7,5 milions respecte l'any passat a causa de la finalització d'aquests projectes europeus.

De tota manera, el president ha remarcat que els comptes s'han dissenyat pensant en ajudar a les "necessitats que tindrà la societat i els ajuntaments" arran de la pandèmia. "D'una crisi sanitària se'n deriva a una econòmica i una altra de social", ha afegit Miquel Noguer.

Per aquest motiu han volgut mantenir les subvencions als ajuntaments i altres entitats locals. Segons Noguer, el pressupost de la Diputació per al 2021 és "molt igual en xifres" al 2020, però "molt diferent" en els serveis que es prestaran i les necessitats que cobriran.

Les subvencions i transferències als ajuntaments i entitats locals segueixen emportant-se la majori part del pastís de la despesa. Representen 84,57 milions d'euros, un 61% del global. Un exemple d'aquestes subvencions són els 1,42 MEUR que es destinaran a ajudes per l'habitatge. També es repartirà 1,54 milions en projectes d'especialització i competitivitat territorial.

Per altra banda, la major part de les inversions que tirarà endavant la corporació es concentren en les infraestructures. Per una banda s'invertirà 3,38 milions d'euros en millores de la xarxa viària i 2,5 milions més en el desplegament de la fibra òptica. Aquesta partida és el resultat d'un acord signat amb la Generalitat per tal de facilitar la connexió a la fibra òptica de bona part de la població gironina.

Per altra banda, el consorci de les Vies Verdes, del qual n'és part la Diputació de Girona, comptarà amb un increment considerable del seu pressupost. El vicepresident d'Hisenda, Pau Presas, ha destacat que "es multiplicarà per cinc" el pressupost del 2021, arribant als 9,5 milions. El motiu és que aquest consorci construirà una nova via verda que ha d'unir Cassà de la Selva (Gironès) amb i Bescanó (Selva). Aquest projecte compta amb el finançament de la Generalitat, la Unió Europea i també diversos ajuntaments.

Pel que fa al Patronat de Turisme Girona - Costa Brava, redueix en més d'un milió i mig d'euros el seu pressupost respecte l'any anterior. El president de la Diputació, Miquel Noguer, ha remarcat que es mantindrà "íntegrament" la partida de promoció del territori. Tot i així, part dels diners que abans donava el patronat en matèria de subvencions les repartirà ara la Diputació directament.

Nou pla de mandat

Durant la presentació dels pressupostos de la Diputació de Girona de cara al 2021, el govern format per JxCat i ERC també ha aprofitat per presentar el pla de mandat. Segons Miquel Noguer, la pandèmia ha obligat a "adequar" els projectes i línies estratègiques que tenia la corporació de cara a aquest mandat.

El vicepresident de la corporació, Pau Presas, ha destacat les més de 700 propostes que han creat per tirar endavant en els tres propers anys. L'eix d'acció social i mediambiental és el que aglutina més propostes amb 201 projectes. Presas ha remarcat que l'atenció a les necessitats generades per la pandèmia i la lluita contra el canvi climàtic han de ser dos dels grans puntals des d'aquest 2020 fins al 2023. Segons el vicepresident, l'objectiu és que "ningú quedi enrere en una perspectiva econòmica i social".

Per altra banda, la innovació i organització de la Diputació és la segona àrea amb més propostes del pla de mandat, on hi consten 156 projectes. A continuació hi ha els eixos de cooperació amb el món local amb 129 propostes, seguit de la cultura, els esports i l'educació amb 127 projectes més.