«Memòries controvertides i patrimoni. Usos i abusos del passat immediat» és el títol del VI Col·loqui Internacional Walter Benjamin, que aquest any girarà entorn dels riscos i els reptes que suposa convertir en espais de memòria llocs com ara camps de concentració, centres de detenció i tortura, escenaris de batalles o espais relacionats amb dictadors.

Vuit experts de diferents països parlaran sobre com divulgar el passat sense caure en la banalització del patrimoni, mantenint la pedagogia i la reparació de les víctimes. Les conferències i els debats tractaran sobre els límits ètics, el paper de les institucions públiques i la responsabilitat de fer arribar la memòria a la ciutadania. Els ponents també reflexionaran sobre què fer amb els monuments relacionats amb els passats totalitaris.

El Col·loqui se celebrarà del 19 al 21 de novembre. A causa de la pandèmia, aquest any s'haurà de seguir a través de la plataforma Zoom. La inscripció és gratuïta i es podrà fer fins al 17 de novembre al web del Memorial Democràtic.

Està organitzat pel Memorial Democràtic, el Museu Memorial de l'Exili i la Càtedra Walter Benjamin. Compta amb la col·laboració de l'EUROM (UB), l'Ajuntament de Portbou, la Nau Côclea, i el suport de la Diputació de Girona.

D'arreu del món

Els experts que participaran en el Col·loqui són Antonio Cazorla, catedràtic d'Història Contemporània d'Europa a la Universitat de Trento; Ludmila da Silva Catela, doctora en Antropologia Cultural y màster en Sociologia, professora de la Universitat Nacional de Córdoba y de la Universitat Nacional de La Plata i investigadora del CONICET (Argentina); Xosé Núñez Seixas, doctor en Història per l'Institut Universitari Europeu de Florència i catedràtic d'Història Contemporània a la Universitat de Santiago de Compostel·la; Stéphane Michonneau, catedràtic d'Història Contemporània a la Universitat de Lille; Emilio Grandío, professor d'Història Contemporània a la Universitat de Santiago de Compostel·la; Nathalie Raoux, investigadora del Centre Georg Simmel/EHESS de París; Jorge Luis Marzo, historiador de l'Art, doctor en Estudis Culturals, comissari d'exposicions i professor de BAU, Centre Universitari de Disseny de Barcelona, i Valentina Pisanty, professora de Semiòtica a la Universitat de Bèrgam.