L'ONU ha reconegut que un guàrdia urbà de Figueres va ser discriminat per l'Ajuntament després que un conductor begut l'atropellés i el deixés amb una discapacitat el 13 de febrer del 2008. L'organització mundial de les Nacions Unides diu que es van violar fins a 4 articles de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides. Així ho informa la Cadena SER aquest matí.

Segons explica l'emissora, a aquest agent no li van donar cap feina alternativa i el van obligar a jubilar-se amb 41 anys, malgrat que ell sempre ha defensat que podria fer feines de seguretat viària a les escoles o informes interns. Des de llavors ha estat lluitant per ser reconegut i després d'11 anys i que tant l'Ajuntament, com el jutjat i fins i tot el Constitucional li anessin en contra, l'ONU li dona la raó.

El Comitè sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat dictamina que aquest policia "va ser discriminat, por motiu de la seva discapacitat, en la continuïtat de la feina pública que feia constituint una violació de l'article 5 que protegeix el dret a la igualtat i a la no discriminació de les persones amb discapacitat", segons indica la Cadena SER. L'ONU recorda, a més, que altres cossos com els Mossos i els Bombers de la Generalitat tenen reconegut el pas a la segona activitat i que això és compatible amb tenir declarada una incapacitat permanent total i cobrar una pensió per aquest motiu.

L'equip de govern municipal d'aleshores va ser entre els mandats de Santi Vila i Marta Felip, segons la SER es van escudar en què el consistori no tenia regulada la segona activitat (ho va fer el 2015) i com que li havien reconegut una incapacitat total permanent el van forçar a jubilar-se, perdent així la condició de funcionari. El reglament no contempla la retroactivitat i per tant li han vetat sempre l'opció de poder tornar. El govern actual ja ha rebut la decisió de l'ONU i els equips jurídics l'estan estudiant.