L'Associació d'Empresaris Roses-Cap de Creus, que representa més de 200 empresaris del municipi, ha decidit donar un important pas endavant en la millora de la qualitat turística i ha creat el segell Gastronomia d'Origen que garantirà que els establiments del municipi fan servir productes locals i de proximitat. Amb aquesta iniciativa es vol posar en valor l'excel·lència dels productes de l'Empordà i potenciar Roses i la comarca com una gran destinació gastronòmica perquè continuï essent capdavantera. El projecte, que està confinançat pel GALP (el Grup d'Acció Local Pesquer), es presentarà ara als agents claus del territori per poder incorporar aportacions i la voluntat és que estigui plenament actiu a partir del 2021.

La creació d'aquest segell és una de les primeres accions que ha impulsat la taula de Gastronomia que l'Associació d'Empresaris Roses -Cap de Creus va crear arran de les Les Xerrades per a la revolució turística celebrades durant l'any passat, unes jornades de debat que es van dur a terme amb l'objectiu de posar sobre la taula el model turístic que es vol per als propers anys a Roses. A més, des de l'entitat es remarca que la crisi provocada per la Covid-19 ha posat l'accent en la necessitat d'apostar ara més que mai pels productes locals i de proximitat , un fet que ja s'havia posat de relleu en els últims anys com a conseqüència dels efectes del canvi climàtic. "Els ciutadans cada vegada agafen més consciència en aquest sentit i això fa que s'hagin d'impulsar iniciatives d'aquest tipus que ofereixin garanties als ciutadans i un valor afegir als establiments que ho compleixen", afirmen des de l'Associació.

Dues categories

El segell tindrà dues categories: una, de cuina especialitzada en productes del mar; i l'altre, de cuina de mercat. A més, s'ha previst una acreditació Premium per als establiments que assoleixin un nivell d'excel·lència més elevat.

En una primera fase el segell Gastronomia d'origen s'implantarà a Roses però la idea és fer-ho extensiu al conjunt dels municipis de la comarca i que s'hi sumin el màxim d'establiments possibles. S'ha elaborat un llistat amb els productes que caldrà tenir en compte per obtenir el segell, sobretot el peix de les confraries del territori, els vins i olis de la DO Empordà però també la resta d'aliments que es produeixen a la comarca (carn, embotits, ous, làctics, verdures, hortalisses, fruites, pa, arròs....) fent especial incidència en els productes de temporada.

"És una manera d'acreditar l'autenticitat de la cuina i una eina de promoció dels productes locals, dels productors i per a la restauració", es remarca des de l'Associació que també afegeix que era una demanda del sector. Des de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims (DGPAM) afirmen que "tenim com un dels objectius bàsics la promoció del peix de llotja, i estem treballant també amb el peix de cogestió resultat del treball dels diferents comitès de cogestió que en els últims anys s'han endegat per part de la DGPAM, tot en el marc de l'Estratègia Marítima de Catalunya 2030".

Jornades de debat

La posada en marxa d'aquest segell s'emmarca en l'estratègia impulsada fa més d'un any per l'Associació d'Empresaris Roses-Cap de Creus amb l'objectiu de fer un pas endavant per a la millora de la qualitat turística. Per aquest motiu es va acordar impulsar unes jornades de debat on es va posar sobre la taula el model turístic que es vol per als propers anys a Roses; es va marcar un full de ruta per al desenvolupament d'accions que incideixin en la millora de la qualitat turística i trobar solucions a les problemàtiques que afecten el sector amb la idea de poder donar eines a empresaris i administració per als propers anys al voltant del desenvolupament turístic a Roses. A més, en les jornades es van acordar una trentena d'accions també en l'àmbit del comerç, de l'allotjament, de la mobilitat i del turisme actiu sobre les quals s'hi està treballant.