L’Ajuntament de Figueres va iniciar, cap a l’any 2008, un ambiciós pla destinat a soterrar grups de contenidors de recollida de brossa i reciclatge en diferents punts de la ciutat, especialment en aquells on la seva presència en superfície generaven problemes d’imatge o de falta d’espai físic. El soterrament també es va dur a terme aprofitant diversos projectes de reurbanització de carrers i places.

Des de fa mesos, però, alguns d’aquests equipaments presenten importants problemes de funcionament, la qual cosa obliga a precintar-los mentre no es fa la reparació pertinent i s’han de col·locar contenidors de superfície per a donar servei als veïns i les empreses del voltant. Aquest seria el cas dels contenidors soterrats de la plaça Isabel II o els de la plaça de la Tramuntana, just davant de la Torre Galatea.

El vicealcalde, Pere Casellas, explica que «alguns d’aquests equipaments estan arribant al final de la seva vida útil i les reparacions són cada cop més costoses. Hi ha diversos factors que influeixen en aquesta situació i que, de tant en tant, provoquen la seva aturada temporal». La situació té com a hàndicap important l’allargament del conflicte del concurs de concessió del nou contracte públic de la neteja municipal. «En un futur apostem per una altra mena de recollida més eficaç i donar més importància al porta a porta. Aquests contenidors soterrats tenen els dies comptats», afegeix Pere Casellas.

Segons les informacions facilitades pels tècnics municipals, «els contenidors soterrats de Figueres funcionen amb sistemes elèctrics i hidràulics, que són els que obren les plataformes amb les bústies dels contenidors i també els que eleven els contenidors de rodes fins a l’altura del carrer. Aquesta classe de sistemes requereixen un alt manteniment, principalment per les condicions ambientals esmentades».

Com a factors a tenir en compte, segons els mateixos tècnics, hi ha «unes condicions ambientals molt agressives. La humitat tan alta i els lixiviats molt corrosius fan malbé les instal·lacions elèctriques, hidràuliques i mecàniques; la qual cosa s’afegeix a l’antiguitat dels equips. Tots ells tenen més de deu anys d’ús i estan sotmesos a un gran desgast. Probablement han arribat al final de la seva vida útil», conclouen.