L'Ajuntament de Figueres ha anunciat avui que la seva Comissió Informativa ha aprovat les ordenances fiscals per al 2021 com a pas previ al seu debat en el ple ordinari d'octubre, previst per a dilluns vinent.

El Govern informa que "les ordenances fiscals de l’any 2021 actualitzen l’IPC que no es posava al dia des de l’1 de gener de l’any 2015. Tot i això, amb l’actualització, Figueres estarà a la zona baixa en taxes i impostos pel que fa a ciutats de més de 20.000 habitants de la demarcació de Girona. A més, l’actualització és imprescindible per tal de millorar els serveis i les necessitats de la ciutat".

Una de les principals novetats de les ordenances és l’increment de la taxa d’ocupació de via pública dels caixers automàtics de les entitats bancàries, que passa de 856 euros a 3.000 euros l’any. També s’ha derogat la taxa per la tinença d’animals domèstics.També s’ha fet una adaptació de la guia de carrers de la ciutat segons l’activitat comercial que s’ha actualitzat i s’ha posat al dia.

L’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, explica en un comunicat que “l’actualització de les ordenances fiscals és necessària per posar la ciutat al dia, per adaptar-la a i per poder atendre millor les necessitats i els serveis dels ciutadans de Figueres”.

Reacció contrària de Junts per Figueres

El grup municipal de Junts per Figueres, encapçalat per l'exalcalde Jordi Masquef, ha votat en contra d'aquestes propostes, segons explica la principal formació de l'oposició en un altre comunicat, ja que "suposa increments del 6,5% en impostos com l'IBI i en la majoria de taxes. "En un moment en què les empreses, els autònoms, els treballadors i moltes famílies ho estan passant molt malament i quan més necessiten l'acompanyament de les administracions, el govern municipal els dóna l'estocada definitiva amb un injustificable i desmesurat augment de la pressió fiscal a tothom", lamenta el portaveu, Jordi Masquef.

En aquest sentit, Junts per Figueres demana al quadripartit que retiri aquesta proposta en considerar que "és inassumible" per a la ciutadania en plena pandèmia i crisi econòmica i que es plantegin unes ordenances fiscals "ajustades a la realitat actual de la ciutat, ja que, en cas contrari, no faran res més que engrandir les desigualtats i posar les coses més difícils a les famílies. La proposta del govern municipal estableix un increment del 6,5% en l'IBI i en totes les taxes municipals que no havien estat revisades des del 2015. Per la resta de taxes, l'augment és del 3,5%".

En el cas de l'IBI, a més, segons JxF, "es rebaixa gairebé a la meitat la bonificació del 95% - es redueix al 50%- que s'aplicava fins ara a aquells propietaris que feien obres per a la instal·lació de sistemes d'aprofitament elèctric de l'energia solar. Pel que fa a l'impost de construccions, també es redueix la bonificació del 95 al 50% en les obres de remodelació de façanes en edificis de més de 35 anys. I en el cas de l'impost de vehicles, també es disminueix del 75 al 50% la bonificació als vehicles 'ecològics'".

En el cas de les taxes, per a Junts "una de les propostes més alarmants" és que també es rebaixa del 95 al 50% la bonificació de la llicència d'obertura de nous establiments. Com es pretén ajudar a obrir nous comerços i empreses? Com pretenen incentivar la reforma d'edificis emblemàtics? Com pretenen promoure una mobilitat sostenible? Com pretenen dinamitzar la ciutat si a banda de apujar impostos i taxes es dediquen a desincentivar el sector econòmic?", es pregunta el portaveu de Junts per Figueres.

Ciutadans també s'hi oposa "fermament"

El portaveu de Ciutadans (Cs), Héctor Amelló, també ha assegurat que el seu grup "ens oposarem fermament”. Amelló ha acusat el govern d’“inventar-se una raó tècnica” per a justificar l'increment d'impostos. En aquest sentit, ha explicat que la tàctica usada pel govern serà camuflar la pujada impositiva en una actualització de l'IPC “però aquesta és una excusa barata perquè la decisió d'actualitzar els impostos és del govern, ningú obliga a fer-ho, simplement volen cobrar més”. “Com pretenen una pujada generalitzada del 6% en els impostos, com l'IBI, quan el poder adquisitiu de les famílies ha caigut aquest any?”, s'ha preguntat Amelló.

El regidor de Ciutadans ha demanat al govern un alleujament fiscal i un ajust pressupostari eliminant despesa supèrflua i innecessària, així com adaptar els comptes municipals al context actual i descartar la fórmula de castigar els ciutadans amb una pujada d'impostos.

La revisió a l'alça dels impostos municipals en un context de recessió econòmica accelerada per la Covid-19 “és un error es miri per on es miri”, ha indicat Amelló. A més, el regidor liberal ha qüestionat que “la fórmula secreta del govern d'esquerres per a sortir de la crisi sigui fregir a impostos als ciutadans”. “Això què és el que té de progressisme?”, s'ha preguntat.