La Regidoria de Seguretat Ciutadana continua treballant en el Pla de Millora de la Circulació (PMC) dels diferents barris i sectors de Roses. En aquesta ocasió, ha sigut el torn de Santa Margarida on, durant el procés de participació, els veïns han reclamat un projecte «més ambiciós i que incorpori el carril bici», admet Joan Plana, tinent d'alcalde i regidor.

A inicis del mes de setembre, es va presentar telemàticament als veïns de Santa Margarida una primera proposta de reordenació del trànsit a dues zones de la urbanització, on es preveia una primera fase que incloïa la zona del carrer Cala Llarga i l'avinguda Tamarell, i una segona fase corresponent a la zona de l'avinguda Santa Margarida i l'Illa del 600. Un projecte que Plana admet «modest». Un cop exposat, es va obrir un període de participació ciutadana fins al 20 de setembre passat per recollir propostes i esmenes dels veïns, que «va demanar reformes més profundes».

Tanmateix, el president de l'associació de comerciants de Santa Margarida, Ricardo Moraes, creu que «ha sigut un procés ràpid i telemàtic que ha dificultat la participació. Som un col·lectiu prou gran per tenir el detall de consultar-nos-ho fent una reunió. Sembla que ens hagin apartat».

Malgrat les dificultats del procés participatiu marcat per la Covid l'Ajuntament ha rebut i revisat les aportacions i ha pres la decisió d'ampliar el PMC amb una nova fase i incorporar un nou carril bici, «una proposta que en els altres plans no s'havia inclòs», afirma Plana. Segons Moraes, «feia anys que el demanàvem perquè la bici va en augment, i és impossible que una família pugui anar-hi tranquil·la. El cotxe ha de quedar fora». Però els temes relatius a l'aparcament, «la solució no passa pel pla de millora, s'han de buscar zones que ens puguin servir d'aparcament dissuasiu i em consta que des de l'Ajuntament s'hi està treballant», assegura Plana.

Ara l'abast del pla inclou una nova fase que se sumarà a les fases 1 i 2 ja proposades, encarregada de la reordenació de les zones més comercials de la urbanització, i que serà desenvolupada per la Policia Local. Els veïns també van transmetre que les modificacions proposades en els carrers Ridaura, Fluvià, Ter i Muga, inclosos inicialment a la fase 1, no són urgents, i s'han exclòs del pla.

D'altra banda, l'objectiu d'incorporar un carril bici és donar continuïtat al carril Bicitranscat que s'està executant paral·lelament a la C-260 cap a l'interior de la població. La proposta inicial del traçat és que circuli paral·lel a l'avinguda Santa Margarida i l'avinguda de la Platja fins al Clot dels Franquets.

Amb aquestes modificacions a les vies, també s'hi hauran d'adaptar les condicions de circulació dels vehicles, i per això es pacificarà el trànsit interior de la urbanització rebaixant la velocitat a 30 km/h i s'establiran vies mixtes que facilitin la convivència entre cotxes i bicicletes.

En espera de finançament

El resultat del procés de participació pel Pla de Millora de la Circulació de Santa Margarida implica més pressupost i un projecte integral que inclogui el carril bici i totes les mesures implícites a la seva implantació, com la pacificació del trànsit. Per això, Plana admet que «s'haurà de redactar el projecte des del Departament d'Urbanisme», tot i que assegura que «suposa un exercici de bona coordinació entre àrees diferents com Infraestructures, Seguretat i Urbanisme. Quan treballem així som més eficients».

El regidor manifesta que l'execució del projecte no es podrà realitzar a través de l'empresa municipal de serveis, Rosersa, sinó que caldrà licitar-lo. Aquests tràmits impliquen que «la seva realització serà més lenta, i pot ser que s'endarrereixi fins al 2021», primer perquè «urbanisme està força saturats de projectes» i segon, perquè «la idea seria executar-la amb el romanent del 2020, però dependrà del decret de l'Estat per a autoritzar les inversions financerament sostenibles».

Tot i l'endarreriment del PMC de Santa Margarida, Plana assegura que «continuarem executant la resta d'urbanitzacions, començant pel Mas Mates».