Aquest setembre, la Fundació Salut Empordà s'ha fet càrrec de la gestió de la històrica Clínica Santa Creu de Figueres. D'aquesta manera s'ha materialitzat l'acord anunciat el mes de juny passat per l'alcaldessa Agnès Lladó, presidenta del patronat de la Fundació, i el doctor Narcís Vila, director i propietari del centre sanitari privat. Ambdós van estar acompanyats per l'equip directiu de la FSE, encarregat de tirar endavant aquesta aposta que, en paraules de l'alcaldessa Lladó «permet fer un pas endavant molt important i de futur per a l'assistència sanitària de Figueres i la comarca».

Des de la Fundació Salut Empordà s'assenyala que aquesta nova etapa ha començat «amb un procés normal de transició que compta amb la col·laboració del doctor Vila».

L'acord té com a objectiu potenciar «una oferta sanitària garantida i completa a la població de la comarca» amb una situació que «garanteix el projecte de la Clínica Santa Creu, els seus llocs de treball i el creixement de futur». El procés parteix de la subrogació de tota la plantilla de personal i, a poc a poc, es preveu anar incorporant nous professionals per a poder ampliar l'oferta de serveis.

Aquesta nova situació també projecta donar resposta a un desig de llarg recorregut de la FSE i del seu Patronat, en el qual figuren significats representants del món empresarial de la comarca, com és «la captació i fidelització de professionals sanitaris i la retenció de talent», ja que la Clínica permet obrir nous horitzons assistencials vinculats a la sanitat privada, la qual cosa pot suposar un atractiu per a retenir o fer venir especialistes de fora que fins ara no trobaven prou al·licients per a quedar-se a Figueres i la seva àrea d'influència.

A partir de «l'aprofitament de les infraestructures ja existents i la creació de sinergies» entre els diferents centres que gestiona la Fundació Salut Empordà (Hospital Comarcal de Figueres, Centre Sociosanitari Bernat Jaume i ABS de l'Escala), l'acord permet apostar per la internacionalització i servei al sector turístic. Aquest apartat fa temps que es considera estratègic en el doble vessant de formar part dels serveis d'excel·lència que pot oferir la destinació als visitants i als residents estrangers i com a font de finançament de la Fundació per a les seves activitats. Cal recordar que els seus serveis són concertats amb la salut pública.

Mantenir serveis

De moment, l'arrencada de la nova gestió de la Clínica Santa Creu preveu mantenir els mateixos serveis que hi ha actualment. «La previsió és ampliar la cartera de serveis i modernitzar la gestió del centre a curt i llarg termini», segons la FSE. A més, i aquest és un altre dels apartats importants de la nova situació, els mutualistes tenen garantida l'oferta de serveis que hi ha hagut fins ara i a curt termini en tindran més.

Pel que fa a l'aspecte formatiu, la Fundació Salut Empordà té àmplia experiència i pràctica tant universitària com no. La incorporació de la Clínica Santa Creu com a equipament del grup sanitari afegeix una nova possibilitat que, des de l'entitat, es reconeix com «una línia a potenciar».

El projecte de Salut que ha de permetre desenvolupar la gestió futura de la Clínica serà el que determinarà, a les parts més antigues de l'edifici, les obres d'actualització que són necessàries per a adaptar-les a la nova realitat.

Una relació d'entesa de llarg recorregut

La relació entre l'Hospital de Figueres i la Clínica Santa Creu no és nova d'ara. L'any 1915, el doctor Ernest Vila Moreno ja figurava en el llistat de professionals sanitaris que atenien els malalts a l'antic edifici del carrer Nou. Després de la Guerra Civil, amb l'Hospital de la Caritat enderrocat, la Clínica Santa Creu es va fer càrrec, a partir de 1944, d'atendre els pacients sense recursos a càrrec de l'entitat benèfica. Aquest 2020, la Santa Creu va allotjar pacients convalescents de Covid derivats de la FSE.

Inaugurada el 1944 a l'antiga torre del pastor protestant Luisito López

La Guerra Civil espanyola va generar molta destrucció a Figueres. Els bombardejos de l'aviació italiana franquista sobre la població civil van provocar, també, la destrucció de l'Hospital, que estava situat al carrer Nou, just on hi ha la font Lluminosa. Aquesta plaça porta el nom del doctor Ernest Vila Moreno que, juntament amb el també metge Antoni Brusés Majó, van ser els fundadors de la Clínica Santa Creu.

Equip mèdic amb Ernest Vila, al centre, i Antoni Brusés, a la dreta.

Figueres i la comarca necessitaven espais hospitalaris per atendre la població. Vila i Brusés van fer-se càrrec de l'edifici amb un gran pati que havia estat propietat de Luisito López Rodríguez, pastor protestant de la ciutat. Les obres de reconversió de l'immoble en clínica van seguir un projecte de l'arquitecte Pelaio Martínez. L'acte inaugural, al qual no van faltar les forces vives del moment -excepte l'alcalde- va tenir lloc el 12 de gener de 1944, en plena Segona Gerra Mundial.

La nova Clínica Santa Creu va atraure la visita de la majoria de metges i farmacèutics de la comarca. En el llistat d'assistents d'aquell moment no hi consta la presència de cap dona que exercís cap de les dues professions.

Des d'un primer moment, la Clínica va guanyar-se el favor dels empordanesos, especialment els aconductats a La Previsión Popular. Josep Pla i Salvador Dalí, entre altres, figuren en el llistat de pacients destacats que han estat tractats en aquest centre de salut dirigit, fins ara, per tres generacions de la família Vila.