Els Herois Libera (voluntaris de la campanya) sortiran per quart any consecutiu a les platges i costes per a lluitar contra la basuraleza. Cada any s'abandonen als nostres mars i platges milions de tones de residus que danyen la naturalesa, a més dels quals procedeixen d'entorns terrestres. El Projecte Libera, de SEO/BirdLife en aliança amb Ecoembes, celebra una nova edició de ‘1m2 per les platges i les mars’, una campanya de ciència ciutadana amb la qual es recopilen dades de la tipologia de les escombraries trobades, tant de les flotants com de les dipositades a les platges i en els fons marins, amb l'objectiu de plantejar estratègies més eficients que acabin amb aquest problema ambiental.

Des del dissabte 26 de setembre i fins al diumenge 4 d'octubre, organitzacions, associacions i entitats de divers tipus participaran en aquesta campanya en un total de 115 punts costaners i fons marins. En totes les actuacions se seguiran les mesures de seguretat sanitàries i les recomanacions.

A més dels residus habituals que es troben abandonats en els espais naturals com a embolcalls, plàstics petits, tovalloletes i burilles, la situació sanitària actual ha provocat la generació de nous tipus de basuraleza per l'ús de guants i màscares.

Per a conèixer la tipologia dels residus, els participants recopilen dades a través de l'aplicació mòbil MARNOBA, desenvolupada per l'Associació Vertidos Cero i KAI Marine Services, una plataforma que recopila, emmagatzema i mostra informació sobre les escombraries marines de les costes i les mars d'Espanya. Les dades obtingudes en aquesta campanya de ciència ciutadana s'integraran en la base de dades del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECORD) i se sumaran als més de 250.000 objectes ja caracteritzats que Libera ha recopilat en el seu ‘Baròmetre de la Basuraleza

Vuit punts de neteja a Catalunya

A Catalunya es duran a terme recollides de basuraleza i de dades a la platja del Cavaió (Barcelona), la zona de banys del Fòrum (Barcelona), la platja del Somorrostro (Barcelona), la platja del Cau del Llop (Llançà), el Parc Natural del Cap de Creus (Girona), la platja de l´Escala, entre altres.

Entre les entitats catalanes participants es troben associacions com l'Associació Platges Netes, l'Associació Altres Maneres o col·lectius com la Xarxa de Vigilants Marins, Ecohuella o Lektulos.

A nivell nacional, més de 1.800 participants duran a terme accions de neteja de residus abandonats en entorns marins i recolliran dades en 115 punts costaners i fons marins. A més, en aquesta edició, Libera compte una vegada més amb la participació d'organitzacions com PROMEMAR, Fundació SAVE THE MED, Creu Roja o MATER Museoa.

També destaca la col·laboració amb la Xarxa de Vigilants Marins, una iniciativa de l'ONG Oceánidas, els submarinistes voluntaris de la qual s'encarregaran de recollir i caracteritzar la brutícia de més de 40 punts en fons marins del país.

En la passada edició de ‘1m2 per les platges i les mars’, es van aconseguir recollir 36 tones d'escombraries abandonades gràcies als gairebé 5.800 Herois Libera. Gairebé 76.000 objectes de divers tipus, des de burilles i xarxes de pescadors, fins a embolcalls de menjar i productes farmacèutics van ser recollits i caracteritzats.

“És emocionant tornar a sortir als entorns naturals a recollir basuraleza i obtenir dades per a continuar avançant en la solució del problema. Malgrat que les restriccions de grups es veuran reflectides en la quantitat d'escombraries que puguem retirar, la part més important d'aquesta iniciativa de ciència ciutadana és que la presa de dades científica no es veurà alterada, la qual cosa és una gran notícia per al projecte i els nostres entorns marins”, afirma Miguel Muñoz, coordinador del projecte Libera de SEO/BirdLife.

“Aquest any més que mai és un orgull poder celebrar la quarta edició de ‘1m2 per les platges i les mars’. Gràcies a aquesta campanya podem conèixer quins residus s'abandonen en les nostres costes i, sobretot, ens permet posar el focus en la importància de la prevenció i la conscienciació, dues palanques essencials per a combatre la basuraleza i aconseguir un planeta sa”, assegura Sara Güemes, coordinadora del Projecte Libera en Ecoembes.

LIBERA

‘Libera’ és un projecte creat per SEO/BirdLife en aliança amb Ecoembes. El seu objectiu és conscienciar i mobilitzar a la ciutadania per a mantenir els espais naturals lliures d'escombraries. Per a això, Libera planteja solucions al voltant dels eixos de coneixement, prevenció i participació per a minimitzar el seu impacte ambiental. Amb aquestes accions treballa per a contribuir a la consecució dels ODS 4, 13, 14, 15 i 17.

Des de la seva posada en marxa, Libera ha mobilitzat més de 60.000 voluntaris, i col·laborat amb més de 860 organitzacions i col·lectius, entre ells, el CSIC, la Fundació Reina Sofia, la DGT, Paisatge Net o Abocats Zero, convertint-se en un projecte pioner que busca sensibilitzar a tots els públics. A més, a través de les apps de Elitter i MARNOBA, els Herois han recollit i caracteritzat prop de 270.000 objectes de més de 2.000 punts de tot el territori nacional, que s'han integrat en la base de dades del MITECO.