Els serveis tècnics de l'Ajuntament de Figueres han redactat un detallat document amb les inversions que necessitaria la ciutat "per posar-se al dia segons la normativa", en paraules de l'alcaldessa, Agnès Lladó. Aquest "projecte de ciutat" té una previsió de 144.336.252 euros, dels quals 10.821.653 euros estan aprovats en pressupost, "executats o en fase d'execució com la rehabilitació de la Casa Natal Salvador Dalí, el Centre Ferran Sunyer o la nova seu DO Empordà", segons ha indicat Lladó,

El vicealcalde Pere Casellas ha destacat que es tracta d'un "projecte de ciutat" i no del govern, amb perspectiva de vint anys, "és una guia per tots els governs que hi hagi perquè hi ha d'haver un projecte de ciutat". L'alcaldessa ha afegit que es tracta de posar "llum i taquígrafs" a la situació actual de la ciutat, transmetre aquesta informació a la ciutadania i "fer pinya entre tots". Des del govern volen que la ciutadania figuerenca sigui conscient de la inversió real que necessita Figueres per posar-se d'acord amb la normativa, "si realment estimem Figueres l'hem de cuidar i fer el que necessita, no només de cara a la galeria", ha indicat Agnès Lladó.

En aquest sentit el govern deixa clar que no hi ha previsió de pujar impostos ni fer repercutir a la població les necessitats d'inversió però han assenyalat la importància de rebre tot el finançament possible, comptant amb el suport d'institucions supramunicipals.

Per a poder desenvolupar aquest diagnòstic és imprescindible avançar en el nou POUM que permeti planificar la ciutat, un pla que actualment "té més de 30 anys", ha recordat l'alcaldessa. El govern assegura que s'hi està treballant perquè es pugui fer l'aprovació inicial durant el 2021.

El document contempla les necessitats i millores que s'haurien de fer en un període de vint anys i s'agrupen en:

  • Sistemes generals (28.088.093,82 euros): aquí s'inclou una inversió d'11 milions per completar el projecte de les rondes (Ronda nord-est de la carretera de Llançà a l'avinguda Perpinyà i Ronda oest de l'Olivar Gran al sector industrial sud); i gairebé sis milions per a la millora integral de l'àrea de l'estació de l'AVE i la transformació dels sectors urbans adjacents.
  • Espai públic (44.398.824 euros): aquí es defineixen els "eixos vertebradors" de la ciutat com el que va des de l'estació de l'AVE fins al passeig Nou; l'avinguda Perpinyà o l'avinguda Salvador Dalí, aquesta amb una previsió d'inversió d'uns sis milions d'euros, "per convertir-la en una via urbana", ha dit Casellas. En aquest punt també s'inclou una inversió de més de 15 milions d'euros per adequar les voreres a la normativa d'accessibilitat.
  • Equipaments municipals (51.640.122,29 euros): aquí destaca la inversió de quatre milions a l'escola Carme Guasch i Darné o el projecte d'un milió a Mas Torrent. A més, diverses actuacions d'adequació i millora a la majoria d'equipaments, en alguns casos sense cap manteniment en anys.
  • Serveis (20.209.212,40 euros): la major inversió és per al servei de clavegueram, pluvials i aigua. Casellas ha avançat que caldria gastar 13 milions d'euros en posar al dia les clavegueres de la ciutat. "Durant uns anys hi ha hagut polítiques de les coses que es veuen i ara cal fer polítiques de les coses que no es veuen", ha afegit el vicealcalde.