Nascuda a la Jonquera, Sònia Martínez va estudiar Relacions Públiques i un Màster en Protocol i Relacions Institucionals. Posteriorment va cursar el Màster de Govern Local. És mare de dos fills i regidora des del 2007. Va deixar el treball a l'empresa privada quan va assumir el càrrec d'alcaldessa de la Jonquera el 2011.

Com evoluciona el municipi jonquerenc, després de mig any enmig d'aquest virus?

Són temps difícils. La Jonquera és un municipi amb un fort pes del sector serveis i, concretament, de les compres de turistes francesos. El tancament de fronteres, primer, i les posteriors restriccions van generar una situació molt delicada per a una gran part dels veïns i les veïnes del poble.

El fet de poder reinventar la festa major, aquest mes de setembre, va ser una sortida positiva per a la població?

Vàrem suspendre la Festa Major per prevenció i perquè ens resultava molt difícil organitzar una festa com la que estem acostumats, garantint totes les mesures de seguretat. Però, després d'un estiu dur per totes les afectacions econòmiques que estava deixant el sotrac patit pel turisme, sentíem que tots plegats necessitàvem uns moments de celebració, de carregar piles i mirar endavant amb més optimisme. La gent mereixia poder celebrar una data tan important com aquesta. Però, alhora, havíem de ser responsables i evitar qualsevol situació que pogués posar en perill l'estratègia de contenció de la pandèmia. I la reinvenció de la celebració del dia de la Festa, el 8 de setembre, era una sortida que permetia fer un parèntesi sense posar en risc la salut de ningú. Malauradament amb l'activació en fase d'alerta del Pla Inuncat, la cercavila del Trio Calavera es va haver de suspendre. He de confessar que cancel·lar la Festa Major, tal com la coneixíem, va ser una decisió dura per a tot l'equip de govern, però hi estàvem obligats, per una qüestió de responsabilitat.

Han notat l'obertura de la frontera, després del confinament? Què ha representat per a la Jonquera?

Sí, i tant. S'ha notat molt. La frontera és una bombona d'oxigen per al nostre poble. Ser un poble fronterer té, òbviament, els seus inconvenients, però és indubtable que els fluxos de població que se'n deriven constitueixen la principal font de riquesa del municipi. Així i tot, seguim vivint tots plegats en un clima d'incertesa i de provisionalitat que fa difícil recuperar la normalitat i, malgrat haver remuntat una mica, encara estem lluny de les xifres de visites, compres i consums que teníem abans de l'inici de la pandèmia.

Aquest ajuntament va aprovar una línia de subvencions per al teixit comercial i empresarial local. Se n'han sortit?

Aquest Ajuntament ha tingut, des que es va decretar el primer confinament, dues grans prioritats: garantir la salut dels veïns i les veïnes i salvar l'activitat econòmica del poble. Com que som coneixedors de la forta dependència del nostre teixit productiu del sector serveis i, sobretot, del turisme francès, tots els grups polítics ens vam mobilitzar de seguida per aprovar un paquet d'ajudes que estigués a l'altura de la crisi que estàvem vivint. És clar que hi ha moltes necessitats i que ens hauria agradat poder dotar aquest pla de xoc de més recursos, però vull destacar que, tenint en compte el pressupost del nostre Ajuntament, l'esforç realitzat és molt important. En les pròximes setmanes, s'obrirà la convocatòria i estic convençuda que ajudaran a molts empresaris i comerciants a poder mantenir oberta la seva activitat i a moltes famílies a garantir les seves necessitats bàsiques. En aquest sentit, crec que podem estar molt satisfets i orgullosos d'haver estat capaços de teixir un acord tan transversal, amb tots els grups polítics, per fer arribar recursos als nostres botiguers, veïns, comerciants, empreses i autònoms.

Els ha privat de fer alguna cosa, aquesta situació creada per la Covid-19?

Ha afectat molt la nostra vida social i lúdica, ja que teníem previstes activitats culturals per a la primavera. I, com a Ajuntament, ha estat molt dur no poder celebrar ni la Festa de Pentecosta, la festa de la Gent Gran i la Festa Major o Sant Jordi, com hauríem volgut. I, a banda d'aquest vessant més cultural, pel que fa a la gestió política, ens hem vist obligats a ajornar alguns projectes que volíem iniciar en aquest segon semestre del 2020. Però tenim clar que, ara, les prioritats són unes altres i pensem en el dia a dia. Ja arribarà el moment de recuperar allò que hagi quedat ajornat.

I el curs escolar, ha començat amb bon ritme, a la Jonquera?

Sí, ha començat amb bon ritme i amb molta il·lusió. És emocionant veure com els nens i les nenes tornen a retrobar-se amb els seus amics i amigues, després de gairebé sis mesos de no veure's. Tenim la sort de comptar amb un equip de mestres extraordinari, que s'hi deixa la pell, per tal de garantir que el curs es pugui desenvolupar de la millor manera possible. Tot i això, com a Ajuntament, estem preocupats per la poca resposta rebuda del Departament d'Ensenyament a les nostres necessitats singulars, expressades un cop rere l'altre i contínuament desateses. La nostra escola fa front, diàriament, a una realitat social i cultural molt complicada, mai reconeguda de forma oficial pel Departament. Avui dia, més del 70% de l'alumnat que es matricula a educació infantil és de família immigrada. De fet, en el curs 2019-2020, només el 33% dels 30 alumnes de P3 tenien el català o el castellà com a llengua materna. I, per si no fos prou, una part dels alumnes de l'escola prové de famílies refugiades, que estan de passada al municipi, i arriben sense cap mena de recurs econòmic. Si el nostre poble ja presentava grans complexitats en l'etapa prèvia a la pandèmia, la irrupció de la Covid-19 encara agreujarà més les necessitats socials i econòmiques de molts nens i nenes.

Com es plantegen els pròxims mesos?

Des de l'Ajuntament, les nostres prioritats seguiran sent les mateixes. Vetllarem per garantir que els espais municipals i la via pública siguin segurs; treballarem per fomentar l'adhesió dels jonquerencs i les jonquerenques a les mesures de prevenció de la Covid-19; tractarem de recuperar certa «normalitat» en el terreny lúdic, cultural i esportiu, sense posar en risc la salut de ningú; estarem al costat de les persones que més ho necessitin, ja siguin famílies, autònoms, botiguers, empreses o entitats; posarem tots els nostres recursos materials a disposició dels centres educatius i les entitats, per tal que puguin dur a terme un curs el més reeixit possible; defensarem els interessos i les necessitats de la Jonquera davant d'altres institucions; farem tot allò que estigui a les nostres mans, per tal d'atraure visitants al nostre municipi i generar el màxim d'activitat econòmica.