Ramon Manent, actual director de la coral de l'Escala es va plantar, el dia de Reis de l'any 2018, al davant de l'Ajuntament de l'Escala amb la seva flauta i va interpretar El cant dels ocells. Era la seva manera particular de reclamar la llibertat dels presos polítics del Procés sobiranista. Es va autoimposar el repte de fer-ho cada divendres fins que fossin alliberats. Amb un bon nombre de seguidors, que s'han acabat autoanomenant com a Lliure Coral Groga, s'ha repartit les temporades entre el davant de l'Ajuntament als mesos d'hivern - i la platja de les Barques- a l'estiu.

Després de l'aturada per la pandèmia del coronavirus, Manent i els seus seguidors s'han pogut tornar a reunir cada divendres a dos quarts de nou del vespre, guanyant més adeptes al carrer, com en altres indrets del país.

«Hi ha dies que hi ha dues-centes persones, perquè és molt participatiu. Ens posem en rotllana com si fos un foc de camp», confessa Manent, que diu que «només soc músic, no m'agrada l'acció política, però farem això fins que surtin, tots i totes, de la presó», afirma Manent.

Aquesta trobada setmanal ha ajudat a fer veure el moment que viu Catalunya a la gent més propera i als nombrosos visitants que té l'Escala.