«Del 15 de juliol al 15 d'agost ha sigut la travessia del desert», afirma Miquel Roig, comerciant figuerenc. És clar que el comerç no ha passat un bon estiu. Botigues, restaurants i immobiliàries, entre altres sectors, no poden estar contents en una temporada marcada pel rebrot de la Covid-19 a la capital empordanesa. Tot i la incertesa en les fases de desescalada, els comerciants tenien esperances que els dos mesos d'estiu salvessin part de la temporada, però l'anunci de confinament de Figueres per l'augment de casos de Covid-19 va fer que «el francès del Rosselló que venia cada setmana desaparegués i, en general, tampoc hagin vingut els turistes».

Malgrat la situació, des de l'Associació Comerç Figueres, entitat que presideix Frederic Carbó, volen deixar enrere aquest mal moment i diuen que «la millor valoració que podem fer és mirar al futur».

Tanmateix, els comerciants coincideixen a dir que caldrà sumar l'esforç de tots, i per això s'ofereixen a «ser utilitzats» pel govern municipal, perquè «hem de ser un braç més de l'Ajuntament per ajudar amb la nostra experiència».

D'una banda, l'entitat confia en el fet que cal anar de la mà amb l'administració, i ja s'ha reunit amb l'Ajuntament. «Ens han promès una col·laboració avançant la campanya de Nadal abans del Black Friday, posant fil musical i decorant els carrers». D'altra banda, esperen que el Museu Dalí rectifiqui i no tanqui l'1 de novembre, tot i que admeten que «no hem de dependre només d'aquest atractiu, Figueres és alguna cosa més». I ho és. Ha estat sempre una població amb pes comercial per la seva posició estratègica, de cruïlla de camins, d'entrada a Catalunya, i «continuem tenint l'encreuament de camins. Continuem tenint futur», afirmen.

Mirada de futur

Però per a tenir futur cal que «la gent de la comarca torni a passejar per la ciutat, cal tornar a ser la capital de l'Alt Empordà i un referent comercial». No es pot obviar que els locals buits i els traspassos estan a l'ordre del dia i, amb aquestes circumstàncies, no convida a passejar. Algunes veus apunten a un excés en el preu del lloguer. Des de l'entitat discrepen i asseguren que «molts propietaris s'han adaptat a la realitat perquè són conscients de la situació» i veuen el preu del lloguer com un indicador de la salut comercial de la ciutat. «Han d'estar equiparats a l'activitat que es generi, una ciutat de lloguers barats, és una ciutat dolenta. A Passeig de Gràcia, Cadaqués, l'Outlet de la Jonquera, tenen lloguers astronòmics, però amb la gentada que hi ha, ho amortitzes».

I per augmentar els visitants a Figueres, els empresaris tenen clar quina direcció cal seguir: «Cal aconseguir que venir a Figueres sigui una experiència», i per això aposten per dinamitzar el centre comercial amb activitats, actuacions o artistes, «que tota la família gaudeixi del dia. Cal que el nen es diverteixi i els pares s'animin a quedar-se a dinar». Això és el que demanen a l'administració: accions complementàries que promoguin la visita i l'estada a la ciutat.

Segons l'Associació de comerciants, la recent proposta del consistori de tancar la Rambla els caps de setmana - que es va revertir amb el rebrot de la Covid-19 a la ciutat- «ha d'anar acompanyada d'un atractiu, d'accions que dinamitzin el comerç. Que puguem ampliar les terrasses, que es programin actuacions, que hi hagi parades d'artesans i tallers infantils».

Més enllà de l'anècdota

Però la demanda dels comerciants va més enllà dels caps de setmana. Amb una mirada de futur, «s'ha de reformular la ciutat». Una de les grans preocupacions és l'aparcament. «Has de poder arribar i trobar-lo ben senyalitzat, adequat i que estiguis segur que no et robaran». Un altre dels aspectes que preocupen, i molt, tant als comerciants, als veïns, com als visitants, és la seguretat i la delinqüència. «Volem una ciutat en la qual puguis passejar tranquil, que a més d'atractiva, estigui neta i sigui segura», expliquen des de l'Associació.