Ester Marcos, regidora de Comerç, Fires i Mercats, es confessa fan de la botiga de barri i veu necessari dinamitzar la ciutat amb activitats i fires per a la millora del comerç.

Han passat un estiu comercialment complicat, a Figueres.

Vam començar molt bé, la gent sortia reforçada del confinament, amb la consciència de potenciar el comerç local. El rebrot va ser un cop moral, i també econòmic.

La situació va ser estranya. Animar els visitants a venir però confinar els veïns i les veïnes

El rebrot era causat pels nostres hàbits quotidians, no pels visitants. Alguna cosa fèiem malament en el dia a dia que feia augmentar els contagis. Però no podíem tancar la ciutat, la gent havia de guanyar-se la vida.

Van tornar massa aviat a l'antiga normalitat?

Segurament. Per això necessitàvem donar un missatge que calia revisar què fèiem malament i contenir-nos una mica.

Un Black Friday tornarà a ser un Black Friday ?

No. Però el que vam veure durant el confinament va ser que el comerç és capaç de superar les adversitats, adaptar-se i reinventar-se. Potser serà la black week!

I la Fira de Nadal?

De moment es manté. No hi ha res que ens ho impedeixi. Hi ha unes condicions diferents. Com a la Mostra del vi.

Què vol dir?

Caldrà saber si tots els agents involucrats volen celebrar-ho en aquestes condicions. Com a Ajuntament, estàvem disposats esponjar la Mostra fins a la plaça de la Palmera. Però entenc que els cellers de la DO no ho veiessin clar. Això és el que també caldrà valorar al mercat de Nadal. Tot i això, treure la Mostra del Vi ha sigut un greuge per al comerç. Ara treballem amb l'hoteleria i el Consell Regulador per poder fer quelcom, a l'espera d'aquest Black Friday!

Una de les adversitats comercials és que el Museu Dalí tanqui a la tardor?

No ho dono per fet. Com a Ajuntament ho lluitarem. La ciutat deu molt al Museu Dalí, però el Museu Dalí també deu molt a la ciutat.

El centre comercial vol ser una Roca Village?

A vegades parlem de comerç a Figueres i ens emmirallem amb l'Outlet de la Jonquera. Si ens hem d'emmirallar, fem-ho amb la Roca Village. Si vols fer la competència a algú, has de mirar als millors.

Però allà hi ha aparcament fàcil.

Bé, a vegades estàs estona buscant-ne. En tot cas, cal replantejar la ciutat. A mesura que sapiguem millorar Figueres, millorarà el dinamisme comercial.

I el comerç de barri?

En soc molt fan! Durant el confinament va donar tots els serveis: fleca, carnisseries... I mentre no es resolgui el preu del lloguer dels locals del centre, cada vegada hi tindrem menys botigues. També soc regidora de Festes, i tinc clar que hem d'esponjar les activitats perquè cada vegada més comerços de la ciutat es vegin beneficiats.

El lloguer és un dels problemes del centre?

Sí, influeix molt. Moltes botigues han canviat d'ubicació o han tancat pel cost del lloguer, i sobretot per un llogater estàtic que no ha sabut adaptar els preus a la realitat.

Des de l'administració es pot fer alguna acció?

Vam posar mediadors. Alguns propietaris s'hi van acollir, hi ha hagut molt bona gent que han negociat una reducció. Em costa d'entendre que algú prefereixi tenir el local tancat tres anys abans que abaixar el preu del lloguer.