L'Ajuntament de Vilajuïga i el Departament d'Educació de la Generalitat han arribat a un acord per tal que uns estudis de l'Institut Illa de Rodes de Roses es puguin impartir en aquest municipi veí. És, en concret, el Cicle Formatiu de Grau Superior de Tècnic Superior en Ensenyament i Animació Socioesportiva. Des d'aquest mateix dimarts, 22 de setembre, les classes teòriques i pràctiques del cicle es fan a Vilajuïga.

L'oferiment als centres educatius d'espais municipals addicionals és una de les mesures previstes, en la represa d'aquest curs atípic, per garantir la seguretat de l'alumnat i del professorat davant del risc de contagi de la Covid-19.

Vilajuïga, en aquest sentit, ofereix a l'Illa de Rodes el pavelló poliesportiu, per a les classes pràctiques del cicle, i el centre cívic, per a les sessions teòriques. El curs s'imparteix a 55 estudiants en horari de matins i fins al migdia, una franja molt adequada per donar ús als dos equipaments de Vilajuïga en unes hores en què no es fa cap activitat.

L'alcalde, Xavier Llorente, ha explicat com n'és d'important per a Vilajuïga poder proporcionar espais a uns estudis postobligatoris de la comarca i, alhora, donar l'oportunitat de rendibilitzar dos equipaments del poble en unes hores del dia en les quals no es feia res. També ha dit que aquest cicle formatiu «està en sintonia amb un dels pilars de la promoció econòmica i turística de Vilajuïga, en l'aposta per a un turisme esportiu, de lleure i de natura». Xavier Llorente afirma, a més, que l'alumnat pot practicar el senderisme, el muntanyisme i altres activitats esportives aprofitant l'entorn natural del municipi.

L'alcalde s'ha volgut referir, alhora, al fet que l'arribada d'aquests estudis també pot generar beneficis en l'economia local: «Si féssim una anàlisi DAFO del municipi de Vilajuïga, una de les debilitats que tenim és l'elevada pressió fiscal amb un IBI alt, mentre que, entre les fortaleses, hi ha el gran nombre d'equipaments municipals que tenim, amb una gran zona esportiva on hi ha un camp de futbol gran amb gespa, un camp de futbol 7, un pavelló... Davant d'això, el nostre objectiu és reduir despeses i augmentar ingressos tot dinamitzant el poble per donar-li vida. Aquests estudis són una oportunitat, ja que segur que augmenta el consum en bars, botigues, cafeteries... en aquest moment tan complicat per la pandèmia».