L'Ajuntament de l'Escala va tancar un acord, a mitjans de l'any 2018, per comprar 33 hectàrees del sector de Vilanera i convertir aquest espai en un centre d'interpretació dels parcs naturals i del patrimoni cultural i arqueològic. A finals de l'any passat, el consistori escalenc es va començar a moure pels danys provocats a la pedra seca, segons el regidor de Medi Ambient, Josep Bofill, mentre que la plataforma L'Escala Cívica, a principis d'aquest any, denunciava públicament els desperfectes contra el «patrimoni de la Humanitat, declarat per la Unesco», que són les parets de pedra seca.

«Durant tot l'estiu, ha continuat l'enderroc sistemàtic de les parets de pedra seca al paratge de Vilanera. Ens arriben informacions que la Policia Local de l'Escala té sòlides sospites de la identitat de l'autor dels atacs a la pedra seca. Ha sigut denunciat diverses vegades des de fa mesos», manifesten els membres de la plataforma, els quals demanen a l'Ajuntament «una acció ràpida i contundent per salvar de la irreparable destrucció les parets que queden». L'Escala Cívica es declara una plataforma cívica, apartidista, oberta a tothom, que vol promoure el debat i la participació ciutadana al poble de l'Escala.

«Diuen que hi ha un home gran que va amb canyes i provoca els danys», afirma Ramon Lloses, membre de la plataforma, el qual demana a l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, «que hi posi més vigilància i dignifiqui les coses, perquè aquí és sistemàtic això d'enderrocar parets de pedra seca».

La plataforma també posa de manifest que «prop de la zona industrial, també hi ha una paret que es va descalçant i cada vegada hi ha més pilots». Les parets estan situades en un camí que creua des de la urbanització del Camp dels Pilans fins a la zona industrial.

El govern municipal de l'Escala ja va denunciar, a finals de l'any passat, a la Policia Local i als Mossos d'Esquadra, l'espoli a les parets de pedra seca de la zona de Vilanera i va decidir avançar els tallers i aprofitar per refer les construccions.

Reacció municipal

En els mesos anteriors, s'havia començat a detectar que s'havien fet malbé diversos trams de paret de pedra seca i que en alguns punts, algú s'havia endut un nombre important de pedres. Es va presentar una denúncia i es va obrir una investigació per tal d'intentar esbrinar qui havia estat el responsable d'aquell espoli d'un element arquitectònic.

A la comarca, la pedra seca també s'ha trobat en perill al paratge de la Garriga d'Empordà, on l'Ajuntament d'Avinyonet de Puigventós ha denunciat en diverses ocasions els desperfectes que ha notat en aquest espai, que també ocupa els termes municipals de Llers i de Vilanant. Els consistoris han posat de manifest davant de la Generalitat els desperfectes que ocasionen a la Garriga al llarg de l'any alguns dels visitants que hi van.