La Institució Altempordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura (Iaeden)-Salvem l'Empordà aprofita la celebració de la setmana de la mobilitat sostenible, que va començar el 16 de setembre i finalitza el dia 22, per fer públiques una bateria de recomanacions que ajudarien, segons diu, a "gaudir de ciutats amb l'aire net i amb espais per a les persones". Per a l'entitat, hi ha tot un seguit de temes pendents a la comarca, en matèria de mobilitat sostenible, que encara estan per resoldre, i que passen per la reivindicació de la importància del tren convencional i pel "manteniment en condicions adequades de l'estació de Figueres al centre de Figueres".

Una altra assignatura pendent, segons la Iaeden-Salvem l'Empordà, és "el disseny d'un esquema de mobilitat general a la comarca que integri i coordini tren, autobús, algun tipus de transport adaptat a les necessitats dels pobles petits, aparcaments per a cotxes i bicicletes, i que tingui els horaris i les freqüències adequades".

Pel que fa a la xarxa viària, la institució ecologista considera que "cal abandonar la idea de continuar ampliant les infraestructures viàries. Amb la pròxima finalització de la concessió de l'autopista AP-7, és absurd pretendre desdoblar la N-2 de Vilademuls a la Jonquera. Suposaria tenir 10 carrils paral·lels en un territori on, senzillament, no hi caben". Dins d'aquest mateix context, hi afegeix: "L'anella al voltant de Figueres i els enllaços amb les diferents carreteres són fàcils de resoldre: AP-7 per l'oest i N-2 per l'est ja formen una anella i millorar algun dels enllaços és suficient. Tampoc no creiem que sigui necessari convertir la carretera de Besalú en una autovia i seguir trinxant el territori".

La plataforma ecologista demana a Figueres i també a la resta de ciutats i pobles de la comarca que avancin en "la restricció de la mobilitat en cotxe". En aquest sentit, considera que cal "potenciar la mobilitat en bicicleta i a peu, ampliar les voreres i els espais per a vianants per a millorar tant l'accessibilitat com l'espai de sociabilitat i la qualitat de vida de les persones".

En relació amb aquest mateix tema, fa la següent consideració: "Sembla que aquests mesos de pandèmia ha augmentat l'ús de la bicicleta com a mitjà de transport. Fem que això sigui possible també a Figueres i a la resta de la comarca planificant les ciutats de forma que al costat de la xarxa viària bàsica (per a vehicles), hi hagi també una xarxa viària bàsica per a bicicletes i una altra per a vianants que connecti amb l'entorn. Potenciem també la xarxa de camins que uneixen els diferents nuclis urbans. Així, per exemple, s'ha de poder passejar amb seguretat per un camí i no per la carretera per anar de Figueres al Far d'Empordà. I s'ha de poder anar de Figueres a Vilabertran pel camí històric de la Font del Soc".

"La bicicleta és la solució"

L'entitat ha volgut recordar que, a Figueres, el passat mes de juny, es va dur a terme la #bicicletadaenxarxa i que més de 20 entitats van signar el manifest "La bicicleta és la solució", que es va lliurar a l'ajuntament i en què es demanava la creació d'una xarxa de carrils bicis per la circulació segura de bicicletes i patinets, la pacificació del trànsit allà on no es puguin crear carrils bici, una xarxa d'aparcaments segurs per a bicicletes i patinets i l'aprovació d'una ordenança que reguli l'ús de la bicicleta i dels patinets per garantir que les mesures que reclamem no perjudicaran ni la mobilitat de les persones ni la seva seguretat.

El darrer repte pendent, tal com anota la Iaeden-Salvem l'Empordà, és la distribució de mercaderies a nivell urbà. "No és sostenible recórrer cada cop més al comerç "t'ho portem a casa" i tenir les ciutats plenes de repartidors anant amunt i avall", conclou.