Els Comuns insten al Parlament a "regular de manera urgent la navegació en les zones de pas de cetacis en les costes catalanes per a evitar que l'activitat humana posi en perill la vida d'aquests animals". En aquesta línia, han fet públic un comunicat en què informen que volen que condemni els fets ocorreguts el cap de setmana passat a la costa del Cap de Creus -una zona de pas de cetacis-, que consideren "una greu agressió a la fauna marina".

En concret, tres balenes es van aproximar a la cala Tavallera, ubicada en el parc Natural del Cap de Creus (Port de la Selva), i denuncien que una vintena de vaixells van envoltar-les i les van perseguir, "generant una situació desagradable i perillosa pels cetacis". "Aquest fet va ser gravat des de la seva embarcació i difòs a Twitter pel primer tinent d'alcalde de Port de la Selva, Roger Pinart (JxCat), que va rebre immediatament comentaris de repulsa", han denunciat els Comuns.

La Proposta de Resolució de CatECP recorda que les balenes són uns dels animals que més pateixen la massificació de la mar i que el rorqual comú, el més habitual al Mediterrani, ha de sortir a respirar cada 10 minuts com a màxim. Així mateix, adverteixen que "la presència de barques i males pràctiques alteren el comportament de l'animal i poden generar colisions i, en conseqüència, posen en perill la seva vida i la d'aquelles persones a bord de l'embarcació".