Per cinquè any consecutiu tornen les jornades de divulgació científica 'Science Needs You!' a Figueres que enguany tindran per tema 'Covid-19: reflexions per al futur'. La jornada d'enguany es podrà seguir de forma presencial el dissabte 26 de setembre entre les 9.30 hores i les 14 hores a l'Auditori dels Caputxins (carrer del Rec Arnau, 8, Figueres), però també de forma virtual a través del Canal de YouTube de l'ACDIC; i en projecció pública a l'Auditori Sixto Mir de Sant Carles de la Ràpita (Terres de l'Ebre). Com en anteriors edicions la jornada es distribuirà en dos blocs, un primer amb diverses conferències amb científics de primera línia i un segon amb un taula rodona de debat.

TEMA: La temàtica d'aquesta cinquena edició serà la pandèmia causada per la COVID-19 en la qual ens trobem immersos; una malaltia infecciosa causada per un coronavirus que s'ha descobert recentment després de que el desembre de 2019 esclatés un brot a Wuhan (Xina), i que des de llavors ha capgirat la situació mundial generant un estat d'incertesa per la falta d'una vacuna.

Cada dia se'ns bombardeja amb estadístiques, mesures i descobriments. Però enmig d'aquest allau d'informació cal plantejar una reflexió sobre què sabem del cert en aquests moments, i sobretot, què podem esperar en un futur proper.

Qüestions com la continuïtat del sistema de salut pública o de l'educatiu, l'afectació a la nostra societat comparada amb altres continents, o l'impacte transformador que pot tenir als ordres polítics i socials, han de ser objecte d'aquesta reflexió.

Tot això ho es podrà analitzar al Science Needs You! 2020 de la mà de primeres espasses lligades a la recerca a Catalunya que de ben segur sabran motivar als assistents d'una manera amena, però sense renunciar a la serietat i qualitat dels continguts.

Participants

El Dr. Quique Bassat, investigador ICREA a l'Institut de Salut Global (ISGlobal) de Barcelona, que és doctorat en Medicina, epidemiòleg i pediatra, i que oferirà la xerrada La Covid-19; un repte epidemiològic per a la Salut Pública mundial: perspectives de futur i l'afectació als nens.

El Dr. Richard Elelman, investigador i responsable de l'Àrea Política de l'EURECAT -Centre Tecnològic de Catalunya-, que també és doctor en Ciències Polítiques; amb la conferència Quines noves organitzacions socials i polítiques s'albiren al món post-Covid-19?

La Dra. Àngels Morales Lozano, directora assistencial a la Fundació Salut Empordà, i la Dra. Maria José Rallo Moya, directora de l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta amb les conferències simultànies: L'impacte de la Covid-19 a l'assistència sanitària de proximitat; els protagonistes al peu el canó: els casos dels Hospitals de Figueres (Empordà) i de Tortosa (Terres de l'Ebre).

En acabar les conferències, i com en anys anteriors, es durà a terme la Taula Rodona Covid-19: reflexions i propostes per al futur amb la presència dels conferenciants anteriorment citats que estaran moderats pel periodista de la Cadena Ser Sergi Caballero.