Les obres realitzades als pavellons de banquets i la zona de cuines del Castell de Perelada ha estat elegit finalista dels Premis Catalunya Construcció 2020 en la categoría de Direcció d'Execució de l'Obra. El conjunt té una superfície construïda de 4.400 m2 aproximadament diferenciat en dos grans volums units per una franja intermèdia de serveis i cuines. Els valors més característics de la direcció d'execució han estat: la planificació sense marge d'error, la celebració del Festival de Peralada mentre l'obra continuava endavant, l'adaptació a modificacions substancials del projecte i a noves solucions constructives i l'ús d'un sistema automatitzat de control d'execució mitjançant la creació de bases de dades.

El jurat de la XVII edició dels Premis Catalunya Construcció ha escollit 22 candidatures?com a finalistes que optaran als guardons en les seves sis categories professionals. L'objectiu d'aquests premis que convoca el Col·legi d'Aparelladors de Barcelona (CAATEEB) és reconèixer l'esforç dels equips de professionals i empresaris que, amb el seu treball, contribueixen a millorar la qualitat, la gestió, la sostenibilitat, la innovació i la seguretat de la construcció. Els premis compten amb el suport del Consell de Col·legi d'Aparelladors de Catalunya i d'Arquinfad.

El nombre de candidatures presentades en totes les categories d'aquesta edició va ser de 129, el jurat en va fer una primera selecció de la qual han estat escollides les 22 que finalment optaran als premis. Hi ha 4 candidatures finalistes en cadascuna de les categories de Direcció d'execució d'obra, Coordinació de seguretat i Innovació en la Construcció, mentre que en Direcció integrada de projecte el jurat n'ha escollit 3 finalistes. La categoria de Rehabilitació serà la més nombrosa amb 7 finalistes, que es divideixen en dues subcategories: Rehabilitació patrimonial amb 4 candidatures i Rehabilitació funcional amb 3.

Bona part de les obres es troben ubicades a Barcelona, però també a d'altres poblacions catalanes com ara Gratallops, Peralada, Sant Esteve d'en Bas, Puig-Reig, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Joan Despí o el Prat de Llobregat. La tipologia i dimensió dels treballs és ben diversa i aquests representen una bona mostra de l'activitat duta a terme pels equips tècnics de casa nostra durant els anys 2018 i 2019.

En aquesta XVII edició dels premis també s'atorgarà un Premi al treball final de grau per als alumnes de les escoles d'arquitectura tècnica i edificació. En aquesta categoria optaran 4 treballs finalistes dels 11 que es van presentar provinents de les escoles d'arreu del país. Finalment, el jurat atorgarà un Premi Especial a la Trajectòria Professional.

Qualitat de l'obra

Més enllà dels valors arquitectònics

Els Premis Catalunya Construcció van més enllà dels valors arquitectònics dels projectes de referència i posen l'èmfasi en la qualitat de l'obra construïda, els mètodes i processos d'execució i en la tasca professional duta a terme pels equips tècnics, que sovint tenen una composició multidisciplinària. El jurat valorarà les candidatures finalistes per determinar els guanyadors d'aquesta edició, la identitat dels quals es donarà a conèixer a la tardor. Els guardons dels Premis Catalunya Construcció consisteixen en la reproducció d'una escultura dissenyada pel poeta Joan Brossa.

El jurat de la 17a edició dels Premis Catalunya Construcció està format per Marcos Barjola, arquitecte tècnic i director d'execució d'obres; Conxita Balcells, arquitecta; Jan Dinarès, arquitecte tècnic en exercici lliberal; Santiago Ayuso, arquitecte tècnic?i coordinador de seguretat; Elisabeth Magán, arquitecta tècnica i directora de producció de Maheco Constructora; David Garcia, doctor arquitecte i consultor d'estructures i Celestí Ventura, president del CAATEEB i alhora president del jurat.?Els professionals interessats i el públic en general podran seguir el procés de valoració de les candidatures a través del web del CAATEEB www.apabcn.cat