Amb la regulació dels preus dels lloguers, l'Ajuntament de Figueres ha de veure com gestiona l'aplicació de la nova normativa.

- Per què Figueres

- Perquè el preu del lloguer està per sobre de la mitjana d'ingressos que tenen les famílies.

- Què suposa per a aquesta ciutat la regulació dels lloguers?

- Suposa que, en principi, totes les famílies que estan pagant lloguer puguin tenir un topall en el cost, que aquest no es pugui incrementar i que les famílies tinguin una nova eina. És una llei que està molt bé que es faci però és molt de mínims.

- A què es refereix?

- Ara vindrà el moment de fer-la complir i que no hi hagi trampa. En principi la idea d'aquesta llei és aconseguir que les persones no hagin de destinar més del 30% dels seus ingressos a l'habitatge. En aquests moments hi ha famílies que hi dediquen el 60 i el 70%.

- Com pot reaccionar el mercat privat?

- D'entrada ja s'oposaven, hi ha un tema d'interessos. Estem parlant del dret a l'habitatge i el de la propietat privada, que aquesta llei no el qüestiona per res, però està fent un topall, està fent un pas més per garantir el dret a l'habitatge. Hi ha una sèrie d'interessos, que els grans propietaris volen continuar fent negoci d'un dret bàsic, com han fet sempre. També ha passat a Figueres, el PDeCAT al Parlament és qui ha votat en contra i una de les esmenes inicials de JxCat era intentar treure Figueres del llistat de ciutats afectades. L'habitatge és una necessitat i hi ha persones que tenen propietat privada i hi ha qui no, però totes tenen dret a tenir-ho, i a més ho diu la Constitució.

- Quines passes seguirà l'Ajuntament?

- Ara hem de veure què fa el Govern espanyol. Des de l'Oficina d'Habitatge de l'Ajuntament mirarem, a partir d'aquesta setmana, quines són les passes que hem de fer i començar-la a aplicar. Perquè les persones de la ciutat que es trobin això ja estiguin cobertes amb la llei. Farem tot el que estigui a les nostres mans perquè la llei es compleixi a la ciutat.

- Aquesta regulació condiciona la creació de parc públic d'habitatge?

- Són dues coses diferents perquè la nostra aposta és crear un parc d'habitatge públic de 200 pisos, seria poder arribar a un 20% com a objectiu per poder començar a condicionar el preu del mercat. Això és una eina que, mentre estem fent tota la resta, com a mínim, pot servir a les famílies. El propietari no ho tindrà tan fàcil per apujar el lloguer, hi haurà uns preus de referència. No crec que afecti en negatiu i deixi d'haver-hi oferta de lloguer.