En el darrer ple ordinari de maig de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries es va aprovar, inicialment, la modificació puntual del Pla d'ordenació urbanística municipal d'un terreny privat situat entre el polígon industrial El Pla i el Parc dels Aiguamolls de l'Empordà, amb l'objectiu de comprar-lo i construir-hi una gossera municipal. Els partits de l'oposició van alertar de possibles «errors i omissions» en el projecte. Per la seva banda, SOM d'Empuriabrava i Castelló ha presentat al·legacions a la modificació «Hem dedicat bona part de l'estiu a estudiar l'expedient», admet Agustí Ayats, portaveu del grup municipal. «No les presentem perquè el poble no tingui gossera, sinó perquè disposi d'un refugi d'animals adaptat a les necessitats reals i que compleixi amb les possibilitats econòmiques del municipi. Estem davant d'un tema de sensibilitat urbanística».

SOM EiC ha concretat fins a setze al·legacions al projecte. Entre altres, Ayats apunta a un error en la titularitat de la finca «en el registre de la propietat de Roses continua inscrita a nom de l'anterior propietari, això ens situa en un error del projecte o en un error per interessos?». A més, alerta que, malgrat que des de l'equip de govern s'afirma que s'han mantingut converses amb els responsables del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà sobre la idoneïtat de la ubicació, no hi ha cap informe que ho avali. També reclamen una rectificació de la superfície de la finca, una dada que també Vicenç Comas, portaveu de Junts per Castelló i Empuriabrava, va alertar que no quedava clara en el document inicial.

Un dels aspectes que posa en relleu Ayats és el cost econòmic tant pel que fa a la inversió com al manteniment. «Hem fet els càlculs ben fets i la inversió se situa a 646.050 euros, i no en els 31.950 euros de compra i 270.850 de construcció previstos en l'aprovació inicial. Ens podem permetre aquests diners, sabent que sense anar a crèdit tenim una capacitat d'inversió de 350 mil euros anuals? En un context de crisi pot ser ho hauríem de pensar bé», i afegeixen que actualment «l'ajuntament no gestiona cap gossera, es limita a fer una aportació econòmica de 15 mil euros a Pro Gat Ampuria» i per això reclamen un estudi que justifiqui la viabilitat econòmica, tant de la compra i construcció com de la seva sostenibilitat econòmica. «Si s'està projectant un refugi comarcal, perquè no busquem un terme mitjà? Una finca que ja tenim al POUM que serveixi per fer un refugi de trànsit», apunta Ayats. Per això, el portaveu reclama que es justifiqui l'alternativa de finca escollida en detriment de "tres terrenys municipals dins el polígon", un dels quals «previst per aquesta finalitat».

D'altra banda, des del grup alerten que «no s'ha fet un estudi de soroll, de l'impacte acústic a Castelló Nou. El soroll farà la vida impossible als veïns tal com està pensat el refugi. Qui no tingui aire condicionat, cap més estiu podrà dormir». A més d'aquest estudi, els de SOM EiC també en reclamen un relacionat amb «com es tractaran els excrements dels animals, perquè aquest residu no atén a la llei per ser considerat domèstic i abocar-lo a la xarxa d'aigües residuals» i un altre que avaluï la mobilitat que generarà el nou equipament.

Després de presentar les al·legacions el passat 10 de setembre, Ayats tem que «no hi haurà diàleg. Hem presentat les al·legacions per refermar la intenció i alhora li vaig enviar un missatge a l'alcalde i regidor d'urbanisme, explicant que les al·legacions tenen esperit constructiu i que estem oberts a parlar-ne i debatre-les. A hores d'ara només tinc de resposta el doble check blau».