La Diada del 2020 serà recordada per les restriccions que s'han hagut d'aplicar en tots els actes programats per a seguir els protocols de prevenció per evitar el contagi de coronavirus, però això no ha restat voluntats persistents a favor del procés independentista. L'acte més matiner ha tingut lloc al matí davant del Monument als Pobles de Figueres, on hi ha hagut l'ofrena floral que cada any organitza Òmnium Cultural amb la complicitat de l'Ajuntament i altres entitats i grups municipals. L'escriptor nord català Joan Lluís Lluís ha recordat que "ningú ens pot negar el dret a la persistència".

Entre d'altres indrets, a l'Escala, l'acte institucional s'ha fet a la plaça de Catalunya amb la participació de la Coral Indika. A Roses han aprofitat la jornada per a obrir les portes de la SUF. A les 17.14 hores han començat els actes convocats per l'ANC a Figueres i Roses, davant de la Delegació d'Hisenda i de la Casa del Mar, ambdues de titularitat estatal.

19

Una Diada d'espais restringits i voluntats persistents

Encara que en un principi es preveia que hi hagués 107 concentracions a Catalunya, segons l'ANC, en les darreres hores s'han afegit nous punts de mobilització i s'ha arribat fins als 131 actes, amb un aforament total de 59.500 persones.

L'acte de Figueres

La manifestació de Figueres, que ha omplert l'aforament de 250 persones, s'ha realitzat davant de la delegació d'Hisenda i s'ha iniciat amb la lectura de dos manifestos.

Ferran Comet de l'ANC ha expressat que «som aquí per defensar el dret legítim a la manifestació, sempre des de la responsabilitat per fer-lo compatible amb el dret a la salut». Referint-se a la crisi econòmica i social que s'ha iniciat, ha afegit que «la independència ja no és només necessària, sinó que és més urgent que mai, per garantir els drets socials dels catalans i les catalanes». Per part de la Intersindical CSC, Teia Alsina ha explicat que «des de CSC hem participat en l'organització d'una trentena d'actes arreu del territori i hem aportat un centenar de voluntaris».

Ambient reivindicatiu de la Diada a la plaça de la Palmera de Figueres

Ambient reivindicatiu de la Diada a la plaça de la Palmera de Figueres

Tot seguit els membres de la Funcional Teatre han fet una lectura poètica d'una quinzena d'obres com El somni de Joan Salvat Papaseit o Currandes de l'exili de Pere Quart. El duet musical Binomi, format per David Garcia i Joan Miquel Hernàndez, ha amenitzat l'acte amb la cantada de cançons mítiques en aquestes manifestacions com L'estaca o la Gallineta. La concentració s'ha tancat amb Els Segadors, Himne Nacional de Catalunya.