El ple de setembre de l'Ajuntament de Figueres, celebrat aquest dilluns, va debatre una moció presentada per tots els grups, excepte Guanyem Figueres, sobre com «combatre les ocupacions il·legals d’habitatges». Per Guanyem "es traca d’una moció que pretén aprofitar la campanya mediàtica que s’ha desenvolupat aquest estiu tractant el tema de les ocupacions d’habitatges de manera tergiversada". Segons afirma la formació que representa el regidor José Castellón, membre del Govern municipal, "és transmet un missatge fals que pretén atemorir a la ciutadania amb un enfoc alarmista tal i com s’ha denunciat des de diferents àmbits. Entre aquests, el magistrat Joaquim Bosch, portaveu de Jutgesses i Jutges per la Democràcia que remarca que els casos d’ocupació de pisos quan es tracta de 1º o 2º són pràcticament inexistents i està tipificat al codi penal com un delicte «de allanamiento de morada», pel que el desallotjament dels ocupants és gairebé immediat".

Guanyem recorda que, l’any passat, l’Oficina d’Habitatge de l’Ajuntament de Figueres va encarregar un estudi a la Fundació SER.GI sobre l’ocupació a la ciutat. Aquest estudi -que està disponible a la pàgina web de l’Ajuntament- mostra una fotografia de l’ocupació a Figueres "que allunya la rumorologia sobre les ocupacions a primeres residències que són inexistents. Cap dels habitatges detectats és d’un petit propietari i més del 90% són de bancs i grans tenidors. Així com un 2,1% són pisos de l’administració. Alhora El 70% són famílies i un 57% d’aquestes estan formades, com a mínim, per un infant menor d’edat. A més el 57% són dones i un 23% famílies monoparentals".

En aquest sentit Guanyem Figueres afirma que "des de la regidoria d’Habitatge liderada per José Castellón s’està treballant per tal de reduir la necessitat d’ocupar en la que es troben moltes famílies. Tanmateix, alerten que no hi ha solucions màgiques ni ràpides i afegeixen que les propostes de la dreta comportarien problemàtiques majors en tots els sentits".

Guanyem Figueres, tot i abstenir-se a la votació, va estar negociant la moció fins a última hora, fet que els va permetre introduir diferents aportacions en punts que ja s’estan desenvolupant des de l’Àrea d’Habitatge. Un d’aquests punts és la creació d’un parc d’habitatge públic per passar del 2% al 20% d’habitatges. En aquest sentit, la regidoria de José Castellón preveu diferents fórmules per fer créixer el parc públic d’habitatge.