L'Ajuntament de Figueres ha assignat una persona responsable de la desinfecció dels espais sensibles de les escoles de la ciutat, en horari lectiu, tan bon punt comenci el curs, aquest dilluns. Aquesta i altres mesures han estat anunciades per l'alcaldessa, Agnès Lladó, i el regidor d'Educació, Josep Alegrí, durant una compareixença de premsa per a explicar les mesures adoptades a la capital empordanesa per a poder començar les classes "amb tota la confiança i la seguretat possibles".

El consistori i les direccions dels centres docents i les llars d'infants han estat treballant per a preparar diversos dispositius de mobilitat i distanciament, que repercutiran en els accessos a les escoles i l'ús de les zones comunes, especialment els patis. L'Ajuntament només ha rebut una petició d'instal·lacions complementàries per part de l'escola Carme Guasch i Darné, que no té marge de maniobra a les seves instal·lacions, ja que treballa en barracons des de fa més de dotze anys.L'escola utilitzarà espais del Centre de Recursos Educatius i el menjador de l'Escola d'Hostaleria.

A l'acte també hi ha estat present la doctora Maria Carrillo, directora de l'Àrea Bàsica de Salut de Figueres. Durant la presentació de les mesures preventives ha explicat que l'ABS està en contacte a totes les escoles de la ciutat per a compartir les necessitats que es puguin generar i trobar-hi solució seguint els procediments en vigor.

Agnès Lladó i Josep Alegrí han apel·lat "a la responsabilitat individual" de tothom "per a garantir que la responsabilitat col·lectiva" es materialitzi en un inici de curs marcat per la normalitat que consideren del tot necessària. "Cal que fem confiança en les escoles", han sentenciat.

Els membres del Govern municipal han detallat les actuacions fetes per a posar a punt els centres per a la reobertura de dilluns.

Actuacions per centres

Escola Josep Pallach

Reforçar la seguretat de l'entrada del Carrer dels Fossos amb Carrer dels Monjos amb New Jersey el carrer Monjos per ampliar el voral dels vianants. Diferents actuacions d'obra i reparació de les finestres.

La Salle

Atès que tots els accessos a aquesta escola son pel carrer dels Fossos i les voreres son estretes, per evitar aglomeracions de persones s'habilitaran estacionaments frontals a les entrades com a zones peatonals tant a la part de la façana de l'escola com a l'extrem del pàrquing dels Fossos (4 estacionaments). S'acotarà mitjançant new jersey.

Escolàpies

L'entrada a l'escola pel carrer Peralada pot causar moltes aglomeracions de persones i vehicles alhora, per això, la millor mesura és tallar el carrer i desviar la circulació de vehicles cap el carrer Sant Rafel mitjançant una tanca i així quedarà tota la zona habilitada com a zona peatonal.

Escola Parc de les Aigües

Es tallarà el carrer Puig Neulós mitjançant dues pilones abatibles per evitar les aglomeracions i per evitar la circulació i l'estacionament incorrecte de vehicles.

Escola Josep Pous i Pagès

Treballs de pintura en diferents espais de l'escola.

Escola Sant Pau

Instal·lacions de piques rentamans a dins de les aules i petites intervencions en diferents espais. Reparació de l'escomesa de gas. Treballs pintura en diferents espais. No té problemes d'accés i aglomeracions a les entrades i sortides.

Llar infants el Pins

Reforma de la cuina. Realització de separacions en diferents espais del jardí

Escola Maria Angels Anglada

Diverses actuacions d'obra i reparació de les obertures d'alumini.

Escola Carme Guasch i Darné

Pavimentació amb formigó de la zona del patí per tal d'adaptar un altre accés a l'escola.

Escola Salvador Dalí

Reposició de fonts i mobiliari del pati.

Escola Joaquim Cusí

Portal per accedir al pati des del carrer de Ponent.

Institut Narcís Monturiol

Com que l'entorn del centre es troba en obres, els autobusos del Consell Comarcal de transport escolar no pararan exactament davant del centre.