El regidor César González, membre de l'equip de Govern de Vilafant, gestiona les àrees de Joventut, Esports, Noves tecnologies, Comunicació i Promoció Econòmica. És una de les persones de confiança de l'equip de l'alcaldessa Consol Cantenys.

Com va el Pla de Reactivació Econòmica que van aprovar al mes de maig?

Des que ens van confinar, tothom va ser conscients que se sumava un problema econòmic, laboral i empresarial al sanitari, que ja estàvem patint. A Vilafant, teníem dos o tres actes immediats, que no podíem celebrar i ens vam posar a redirigir aquestes partides pressupostàries en el que vam anomenar Pla de Reactivació Econòmica de Vilafant. Tots els grups municipals hi estaven d'acord i érem conscients que eren unes primeres mesures i que aniríem modulant-les a mesura que avancés la situació i, sobretot, com afectava la població i al teixit empresarial. Per tant, vam augmentar la partida de Serveis Socials, per situacions particulars, més complicades, i vam dedicar la resta a l'ajuda al comerç i a l'autònom que, principalment, consisteix a atorgar ajudes de fins a 300 ?/mes per a aquells autònoms i petites empreses, d'activitats econòmiques no essencials, de Vilafant i que s'hagin vist afectats per l'estat de l'alarma decretat pel govern i que els ha impedit desenvolupar la seva activitat. En vista a la reobertura, i per això li diem Pla de Reactivació, volem ajudar en l'adequació o reforma de locals per a empreses i petits comerços ubicats al municipi i així desenvolupar l'activitat de manera segura. S'ha bonificat la taxa a l'impost i la taxa de construccions, instal·lacions i obres, per a obres menors de reforma i/o adequació dels locals, adaptant-los a les noves mesures sanitàries i, més important, almenys quant a la butxaca de l'empresari, se subvenciona fins a 500 euros de les obres o adequació del local per adaptar-lo a les noves mesures sanitàries a conseqüència de la Covid-19. La tercera línia és la modificació directa de les ordenances fiscals municipals. Per una banda, s'eximeix de pagament els establiments per ocupació de via pública, durant tot el 2020. Per l'altra, la bonificació d'un trimestre de la taxa d'escombraries per a aquells establiments vilafantencs afectats per l'estat d'alarma. La quarta línia d'ajuts engloba la partida extraordinària de 3.000 euros destinada als Serveis Socials, modificació del calendari del contribuent i subvencions a les entitats.

Hi ha hagut molta afectació empresarial, al municipi de Vilafant, durant aquesta pandèmia?

Vilafant és un municipi reduït en extensió, però molt divers en el seu ventall empresarial. Durant els mesos d'estat d'alarma, la gran majoria es van veure obligats a tancar per «no essencials». Només van poder romandre les empreses d'alimentació i serveis essencials. Tothom n'ha sortit perjudicat, penso en els petits tallers, les estètiques, la restauració, tot i que, per a la indústria, també ha estat un sotrac. Durant la desescalada, van poder obrir relativament tard i el cost de tenir la persiana abaixada és elevat. Ho vam copsar de primera mà, ja que els membres de l'equip de govern vam trucar a les empreses locals i, realment, estaven resignades i preocupades.

Satisfet de com s'ha desenvolupat el pla, fins ara?

Encara ho tenim en marxa i cada un va al seu ritme. Des de l'Àrea de Promoció Econòmica, s'han atès moltes comunicacions i dubtes i, malgrat que volem fer-ho fàcil, hi ha uns tràmits a fer i podem dir que 11 establiments han sol·licitat la subvenció sobre l'impost d'ocupació de la via pública i tots han obtingut un resultat favorable. Una desena de negocis van sol·licitar la subvenció per a la taxa d'escombraries, equivalent a un trimestre d'aquest impost, i 14 autònoms han demanat la subvenció per la seva activitat, amb només un sol·licitant descartat per manca de documentació i incompliment de les bases. També hi ha qui ha sol·licitat l'ajuda per adequació dels seus espais i s'ha atorgat.

Hi haurà noves línies de subvencions per a les empreses afectades per la Covid-19"

A finals de setembre, avaluarem la totalitat de les partides destinades i, sobretot, en quin punt ens trobarem. El Departament de Promoció està treballant en una nova línia de subvencions destinades a pal·liar l'impacte de la Covid en la seva facturació. Es troba en la fase de redactat i subvencionarà a baixades de facturació entre el 50% i el 75%, que hagin patit els negocis i autònoms del municipi. És un punt delicat i volem ser del tot justos i valorar les casuístiques de cada comerç: estacionalitat, tipus de comptabilitat i, si és comparable amb anys anteriors, etc.

Han tingut bona acollida els pressupostos participatius entre els veïns?

Molt bona. Ara, ja hi estem acostumats i això és important. En la fase de presentació de propostes, se'n van rebre 111, tot i que, després del triatge i validació tècnics, s'han obtingut 49 propostes vàlides, 55 es van descartar per motius d'incompatibilitat i 7 ja estaven previstes per dur-les a terme per part de l'Ajuntament.