Josep Alegrí és regidor d'Educació, Infància i Joventut de l'Ajuntament de Figueres i mestre de professió. Els centres educatius s'han adaptat per aquest nou curs escolar, que sense cap mena de dubte és un dels més estranys i complicats de la història.

Com es preveu l'inici d'aquest curs tan diferent?

Atípic, però també es preveu amb molta energia i amb moltes ganes. Veurem quina escola ens trobem, però el 99,9% de la gent relacionada amb el món educatiu tenim ganes de tornar-hi.

Cada centre ha hagut de dissenyar un protocol propi, l'Ajuntament s'ha interessat per tenir-ne una còpia?

Adaptant les premisses del Departament d'Educació, cada centre ha hagut de crear un protocol d'obertura i un protocol d'ensenyament online. Aquests protocols els han presentat en els seus consells escolars, en els quals també formem part els regidors i, per tant, els coneixem. Des de l'Ajuntament no hem rebut cap protocol, però el mes de juliol, quan ja sabíem que s'havien de redactar, ja vam enviar un aplicatiu als centres preguntant per tres temes: pel que fa a les estructures, la neteja i la mobilitat.

Quines van ser les principals demandes de les direccions dels centres en la reunió amb el consistori de la setmana passada?

Neteja, mobilitat i estructures. Bona part d'aquestes demandes ja ens les havien fet arribar i algunes d'elles, quant a estructures, ja s'estan duent a terme. A hores d'ara una de les principals preocupacions és la mobilitat, ja que el protocol prohibeix l'entrada de les famílies a les escoles i, per tant, els familiars s'hauran d'esperar fora a l'hora de recollir i deixar els seus infants, i entre les solucions que s'han trobat és suprimir alguns aparcaments de davant dels centres o tallar la circulació d'algun carrer en hores concretes.

Creu que des de les institucions s'ha deixat l'educació per última hora?

No, no és tan fàcil. Quan ens van confinar al març, bona part dels docents no s'hagués imaginat mai fer classes ni el seguiment del seu alumnat a través d'una pantalla i, per tant, tot el que s'ha fet és una feina extraordinària. Tenir un munt d'ordinadors és complicat. Ara, si tornéssim a no estar preparats com va passar al març, canviaria el meu no rotund que m'he pensat tant a l'inici.

Com intervé l'Ajuntament en cas de tornar-nos a confinar, ja que no tot l'alumnat té la mateixa disponibilitat tecnològica?

A la primavera, des del govern vam agafar el compromís d'arribar on no arribés el Departament d'Educació i vam comprar 50 ordinadors quan vam saber quants i per a qui, amb totes les dificultats a escala jurídica que ens vam trobar. Si ens tornen a confinar, ja sabrem qui són els alumnes, i tindrem feina avançada. A la reunió amb els centres, un director va encertar quan va dir que moltes vegades no és problema només de dispositius i connectivitat, sinó que no tothom és hàbil amb les noves tecnologies, i primer caldria ensenyar com funciona.

El president Quim Torra va anunciar que les ràtios a les aules seria de 20 alumnes. Com es farà a Figueres tenint en compte que molts centres ja anaven justos d'espais i amb ràtios superiors a les ideals?

A diferència de la resta del país, a Figueres la natalitat no ha disminuït, sinó que s'ha estabilitzat i fins i tot augmentat una mica i tenim els mateixos centres des de fa anys. A la nostra ciutat, parlar de ràtios de 20 és ciència-ficció, a cinquè estem al 106% de capacitat. A EPO serà de 25 i a l'ESO d'entre 25 i 30 alumnes. Totes les escoles ja tenen els espais suficients, amb les mateixes aules i espais que han tingut sempre. Malauradament, l'escola Carme Guasch i Darné té un problema que tots coneixem amb els barracons i el Departament d'Educació els cedirà espais de l'edifici dels Serveis Educatius de l'Alt Empordà. I des de l'Ajuntament tenim espais previstos en cas de desdoblar grups.

Quins?

Tots els espais municipals es poden utilitzar si s'arriba al punt. Hem ofert el Museu del Joguet i la Biblioteca, però els centres cívics i el Centre de Formació Integrat Ferran Sunyer es podrien utilitzar.

Pel que fa als grups estables, com es complirà?

La instrucció busca que, si hi ha un contagi en una classe, es quedi a casa aquell grup d'alumnes i aquells docents. A Educació Infantil i a Educació Primària, diu que ha d'haver-hi un docent referent i com a molt un segon. Un de sol docent no pot fer totes les hores de la setmana, i aquest segon li donarà un cop de mà, sigui fent educació física, música o el que sigui. A l'ESO poden haver-hi fins a cinc professors referents, perquè a l'ESO, de normal, hi ha un docent per assignatura, i per això serà obligatòria la mascareta a partir dels 12 anys. Tots els centres hem intentat reduir al màxim el nombre de docents que entrin a les aules, i aquest és el motiu que aquest any trobarem docents fent assignatures que no són les seves, però això no vol dir que la docència sigui pitjor.

El consistori figuerenc té prevista alguna acció per a aquelles famílies que decideixin no portar el seu fill/a a classe?

Des del govern municipal defensem la idea que anar a les escoles i instituts és necessari, no només per aprendre, sinó per acompanyar i socialitzar. Entenc i comprenc el neguit de les famílies, però els centres educatius són llocs segurs. Animem la gent a anar-hi i sobretot que escoltin i confiïn amb els centres i docents perquè han fet una feinada brutal.

Com es gestionarà emocionalment el retorn a les aules?

És molt important posar-nos al lloc de l'altre. Aquesta criatura de l'edat que sigui fa sis mesos que no va a una aula i es troba enmig d'un rebombori de la por al contagi. Caldrà fer molta feina d'educació emocional i d'acompanyament.

Aquest curs què ha de prevaldre: el seguiment emocional o l'acadèmic?

No podem separar una cosa de l'altra, però diria l'emocional sense perdre l'acadèmic.

Hi ha dos fronts oberts a Figueres que encara no estan solucionats: el Pla Local de Joventut i el Pla Educatiu de Ciutat. En quina situació es troben?

El Pla Local de Joventut ha tirat endavant. L'empresa que l'està redactant està entrevistant gent de l'àmbit del jovent, de la cultura, polítics... En un any el tindrem. Aquest no serà un pla de festes, anirà més enllà, es parlaran de polítiques d'habitatge, formació, sanitat, etc. El Pla Educatiu de Ciutat està aturat. Però per no endarrerir-nos més, alguns temes del pla s'han estirat. Per exemple, aquest trimestre signarem un acord amb la UdG perquè ens faci un estudi de la zonificació escolar.

S'ha assenyalat els joves com a responsables dels rebrots?

Sí. Si parlem de l'Ajuntament no, però com a societat, sí.