A més de la pandèmia del coronavirus, les ocupacions il·legals d'habitatges han sigut un altre tema que ha sortit a l'agenda mediàtica durant l'estiu. Les dades del Ministeri de l'Interior publicades recentment mostraven com Catalunya és la més afectada per les ocupacions il·legals. A Figueres, els dos grups de l'oposició, Junts per Figueres (JxF) i Ciutadans (Cs), van voler traslladar-ho també al debat municipal del ple de setembre, celebrat aquest dilluns dia 7 a la tarda.

JxF va aconseguir consensuar amb gairebé tota la corporació (tots els grups menys Guanyem Figueres) una moció en aquest sentit. Segons el seu portaveu, Jordi Masquef, és una moció que "permet compatibilitzar el dret a l'habitatge amb el dret a la propietat privada" assenyalant que a Figueres "recents estudis van quantificar en 126 els habitatges ocupats de forma irregular", sense indicar quants d'aquests es tracten de petits propietaris. Tot i que amb la motivació de la proposta es va reconèixer que "hi ha un problema central, que és l'accés a l'habitatge", el grup de JxF destaca en el seu escrit com "els petits propietaris també veuen vulnerats els seus drets".

La solució passa per la redacció d'un "Pla integral d'actuació específic", que permeti actualitzar permanentment, tal com defineix la moció: "un mapa d'habitatges ocupats; la pèrdua o impossibilitat d'accedir a ajuts socials en els casos d'ocupacions delinqüencials o vinculades al moviment okupa (casuística avui inexistent a la ciutat); la impossibilitat d'empadronar-se en un habitatge ocupat irregularment; o l'inici d'accions judicials com a acusació particular en els casos més greus". Per una altra part es crearà un servei municipal d'Emergència Habitacional "per donar una resposta ràpida i immediata a tots els casos de persones i famílies en risc de pèrdua de l'habitatge, i atendre tots els casos d'ocupacions socials per facilitar-los habitatge alternatiu d'urgència".

A més, es garantiran les condicions adequades de seguretat, salubritat i conservació dels immobles de la ciutat, especialment aquells que són propietat de grans tenidors. Així com fomentar la rehabilitació d'habitatges en mal estat perquè puguin ser llogats i impulsar actuacions i acords amb propietaris d'immobles buits perquè entrin a formar a part de la borsa de lloguer social. També es sancionaran als grans tenidors d'habitatges desocupats de forma permanent i injustificada. I s'instarà al Congrés dels Diputats perquè agilitzi el procés de desallotjament dels habitatges ocupats il·legalment i s'endureixin les penes i, per una altra part, que garanteixi de forma efectiva el dret a un habitatge digne cap a l'objectiu de disposar d'un 20% d'habitatge públic.

Guanyem Figueres va ser l'únic grup que no va arribar a un consens en l'elaboració d'aquesta moció i finalment es va abstenir, "perquè el redactat no el veiem bé", va justificar el seu portaveu José Castellón. "La part social de la moció l'avalem perquè és el que ja estem fent des de l'Oficina d'Habitatge, estem treballant per a crear un parc públic d'habitatge, ajudes a propietaris d'habitatges buits a canvi de posar-ho a lloguer social; penalitzar l'habitatge buit amb l'IBI; suport a les comunitats de veïns afectats...", va llistar Castellón.

Ciutadans, que va presentar una altra moció en aquest sentit, que va ser rebutjada, sí va donar-hi suport. Però el seu portaveu, Héctor Amelló, opina que "no aborda tot el problema" i va llençar una pregunta pels impulsors de la moció: "Masquef, heu estat governant la ciutat 12 anys i el problema no ve d'ara, sino de molt enrere. On estaven aquestes polítiques per prevenir l'ocupació llavors?".

Moció Cs

El grup taronja va presentar una moció per fer un "Pla municipal en contra de l’okupació il·legal de vivendes", una proposta que reclama més seguretat i reforç policial sobre aquest àmbit per "ajudar als propietaris i veïns", va resumir el seu portaveu, Héctor Amelló. El vicealcalde i regidor de Seguretat, Pere Casellas, va defensar l'actual implicació en aquest tema de la Guàrdia Urbana i va recordar que "no és possible fer cap pla per assegurar la devolució si no hi ha una modificació legislativa". A més d'afegir que "la majoria del que ens està demanant, ja s'està fent".

Va quedar rebutjada amb tres vots a favor, deu en contra i vuit abstencions.