Feia més de deu anys que Peralada i els pobles del seu entorn reivindicaven un institut propi per no haver de desplaçar els seus alumnes fins a Figueres. Ajuntament i Educació es van posar ràpidament d'acord abans de finals del curs passat per a concretar l'obertura d'un centre que es farà realitat aquest pròxim dilluns amb una seixantena d'alumnes de primer curs d'ESO. L'institut s'ha habilitat a les instal·lacions de l'antiga escola. «Comencem amb molta il·lusió amb una seixantena d'alumnes inscrits que formarien dos grups però que hem repartit en tres classes de vint», explica el director del centre Rafa González.

L'institut acull estudiants procedents bàsicament de Cabanes, Espolla, Mollet, Masarac, Peralada, Sant Climent Sescebes i Vilabertran, encara que també ha admès algun alumne de Pau i Vilamaniscle. «Tenim una plantilla de set professors, sis de jornada completa i una mitja. Som un equip molt cohesionat i amb ganes de fer del centre un bon lloc d'aprenentatge per als alumnes. No tenim cap reforç Covid-19, però mirarem de fer un esforç i estirarem les hores al màxim», afegeix González.

Per a l'alcalde de Peralada, Pere Torrent, l'obertura de l'Institut «és la culminació d'una llarga reivindicació que s'ha fet realitat. El meu desig, i crec que és compartit, és veure'l créixer en els pròxims cursos. Per la nostra part, hem posat tots els recursos de què disposem a disposició d'Ensenyament, per arribar a aconseguir que aquest projecte, llargament esperat, arribés a bon port. Volem agrair al Departament d'Ensenyament i a l'equip directiu del nou Institut la seva aposta per aquesta realitat tan il·lusionant. Així mateix, cal recordar la feina dels regidors de l'Ajuntament de Peralada, i el suport dels ajuntaments de la Zona Escolar i de les AMPES que, d'una manera o altra, han empès per aconseguir-ho. Moltes gràcies a tots. Crec que ens podem sentir orgullosos tots plegats i felicitar-nos-en».