El 14 de setembre vinent, més de 1.800 alumnes iniciaran el curs escolar en els diferents centres educatius del municipi de Castelló d'Empúries-Empuriabrava.

- Com es presenta l'arrencada del curs escolar a Castelló d'Empúries?

- Aquest curs serà diferent de tots els que hem viscut fins ara, però tots els centres han estat treballant intensament, aquest estiu, per poder-se adaptar a la situació actual. Des de l'Ajuntament, hem estat en contacte amb cadascun dels centres per poder-los donar suport en tot el que és a les nostres mans, i tots ells estan preparats per començar aquest curs amb les màximes garanties possibles. A més de la col·laboració amb els centres de formació reglada, estem treballant, també, per garantir altres serveis educatius necessaris i imprescindibles, com són els serveis socioeducatius de tarda o el Pla Educatiu d'Entorn, que s'han de repensar i adaptar a la nova situació.

- Com ha afectat, la Covid-19

- La Covid-19 ha obligat a organitzar-nos de manera ben diferent de com s'havia fet fins ara. Aquest curs comença amb un canvi en els horaris de tots els centres de primària del municipi, però, també, varia l'organització general de cadascun d'ells, des de les distribucions de torns de pati diferents o canvis en els accessos als centres, fins a noves formes de relació amb les famílies i protocols de funcionament intern, molt diferents dels utilitzats fins ara. Ens hem reunit amb cadascuna de les escoles i la llar d'infants municipal, per garantir les mesures d'higiene, neteja i desinfecció per afrontar aquest nou curs escolar, i per col·laborar en la gestió de la nova organització d'entrades i sortides que s'ha previst als diferents centres educatius.

Hem volgut garantir que les diferents activitats extraescolars i extracurriculars, que depenen de l'Ajuntament, es puguin desenvolupar amb la normalitat més gran possible, adaptant-se a la nova situació. També el funcionament de l'escola municipal de música o l'edició de la guia de recursos educatius, que s'edita des de l'Ajuntament, entre altres. En tots els casos, s'ha treballat intensament per poder començar el curs amb la màxima normalitat possible, però amb totes les garanties de seguretat necessàries en relació amb la realitat actual; també s'ha volgut preveure com actuar i procedir, en cas que, més endavant, convingui aplicar mesures més restrictives, per garantir una capacitat de reacció i adaptació als canvis el més ràpid i efectiu possible.

- Va complicar les coses el final de curs tan rocambolesc als centres del municipi?

- Certament, el final de curs passat va ser totalment atípic i va resultar complicat per a tothom adaptar-se a una situació, fins llavors, desconeguda i absolutament diferent de l'habitual. Es va acabar un segon trimestre escolar amb una situació de confinament total i es va haver de finalitzar el curs de manera telemàtica. Això va suposar una complicació, però, també, un repte en molts aspectes.

Des de l'Àrea d'Ensenyament de l'Ajuntament, vam estar en contacte estret, en tot moment, amb els centres educatius del municipi, així com amb els diferents serveis educatius municipals, i vam procurar, en tot moment, donar resposta, en la mesura de les nostres possibilitats, per intentar pal·liar al màxim les dificultats que anaven presentant-se. L'Ajuntament va adquirir i repartir 18 dispositius electrònics i 40 routers amb connexió a internet, per tal que els alumnes que no en disposaven poguessin tenir accés a internet i assegurar, així, la igualtat d'oportunitats i l'accés a l'educació al màxim de famílies possible del municipi. Amb això, vam voler evitar una fractura social i tecnològica que derivés en una fractura educativa i es va poder garantir que tots els alumnes, a partir de 4t de primària, tinguessin accés a l'educació en línia que es requeria per seguir el final de curs.

També es va organitzar, des de l'Ajuntament, el repartiment de les targetes moneder a les famílies beneficiàries dels ajuts de menjador escolar, per garantir l'accés a l'alimentació durant aquest període d'excepcionalitat, en el qual els centres escolars van estar tancats. D'altra banda, es van haver de reinventar serveis socioeducatius de tarda, per seguir donant suport a les famílies més vulnerables durant la situació de confinament, i es va fer un seguiment individualitzat dels infants i joves, tant per ajudar-los en les tasques escolars com fent un acompanyament emocional a ells i a les seves famílies. També vam donar suport als centres educatius en la seva reobertura durant el mes de juny, sobretot en temes d'higiene i desinfecció. Ens prenem tota l'experiència adquirida amb aquest final de curs com un aprenentatge per poder donar una resposta més ràpida en el cas que es torni a complicar la situació durant el pròxim curs escolar.

- Està ben dotat el sistema educatiu castelloní? Què hi falta?

- Sí. A Castelló, comptem amb una àmplia oferta educativa, diversa i de qualitat. A més de tenir dues escoles de primària, un institut-escola i un institut amb ESO, batxillerat i un Cicle Formatiu de Grau Mitjà en Manteniment de Vaixells, també disposem d'una llar d'infants municipal, una escola municipal de música, una Unitat d'Escolarització Compartida (UEC) i un Pla de Transició al Treball (PTT), especialitzat en auxiliar de vendes, oficina i atenció al públic. També, en relació amb l'educació dels infants i joves del municipi, s'ofereix una varietat important de recursos d'acompanyament a l'escolarització, a través dels serveis socioeducatius municipals, com el centre obert, els tallers d'estudi assistit, els espais «com a casa», el casal de lleure Puigmal, els dos espais joves i tota l'oferta educativa, que deriva de les propostes d'un Pla Educatiu d'Entorn plenament consolidat. Però, a més, disposem d'una àmplia oferta formativa per a adults, molt diversa i de caràcter intergeneracional, que inclou des de formacions bàsiques en temes de llengua catalana, alfabetització, idiomes i informàtica bàsica, fins a cursos d'artesania, oci, salut i creixement personal, però, amb una important oferta ocupacional i empresarial.

Fa anys que s'aposta fermament en educació i formació, i això s'ha vist reflectit en el fet que, actualment, hi hagi una bona oferta educativa, variada i de qualitat. Actualment, estem treballant per poder iniciar noves formacions, sobretot lligades a temes ocupacionals i de treball comunitari, així com per poder augmentar el nombre de places dels diferents serveis existents.

- Parlen amb el Departament d'Educació de la Generalitat per desencallar els equipaments escolars d'Empuriabrava?

- Des de l'Ajuntament, hem mantingut diferents reunions i converses amb el Departament d'Educació, tant dins l'àmbit tècnic com polític, per tirar endavant el projecte de construcció del futur edifici que ha d'acollir l'Institut-Escola El Bruel-Empuriabrava. Conjuntament amb els serveis tècnics de la Generalitat, s'ha valorat la viabilitat i idoneïtat dels terrenys que es pretenen destinar a aquest efecte, tant pel que fa a la superfície que es requereix, com per la seva situació o l'acceptació per part de l'ACA, i actualment s'estan realitzant diferents tràmits per poder realitzar-ne la cessió a la Generalitat.

- A finals d'agost rebien el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies. Com va anar la trobada?

- El conseller El Homrani es va interessar, sobretot, per la Residència Toribi Duran, però, també, es va preocupar pels nivells d'atur que es registren a la comarca i per l'afectació que ha tingut la crisi de la Covid-19 als llocs de costa, com el nostre. Vam aprofitar la trobada per traslladar-li els nostres dubtes en relació amb com procedir amb els cursos i les activitats que organitzem, sobretot pels que, majoritàriament, tenen una assistència de públic de persones majors de 60 anys. La Generalitat ens ha recomanat deixar d'organitzar, de manera transitòria, aquesta classe d'activitats fins que entrem en una fase de més normalitat, per preservar la salut dels participants com a màxima prioritat. S'ha decidit fer un parèntesi d'un trimestre, tot i que es continuarà fomentant la formació bàsica, ocupacional i empresarial, prioritzant que pugui fer-se telemàticament sempre que sigui possible, per ajudar a totes aquelles persones que busquen feina o volen millorar la seva situació personal i laboral.