"Per responsabilitat" és l'argument més utilitzat per Ajuntaments i entitats a l'hora de justificar la suspensió d'actes públics a causa de la crisi sanitària que ens toca viure. En aquest inici de setembre, a l'Alt Empordà se celebraven diverses activitats populars molt seguides, entre les quals hi havia la Mostra del Vi a la Rambla de Figueres i el Festival Terra de Trobadors de Castelló d'Empúries. Tant l'una com l'altre fa temps que es van suspendre.

En el cas de la cita enològica, la Mostra del Vi havia de celebrar la seva 36a edició. Enguany, però, l'Ajuntament de Figueres va proposar traslladar-la al mes de juny, per reforçar la setmana de la revetlla de Sant Pere i donar així "un respir" als cellers quan arribés l'època de verema. Els efectes del coronavirus no només van impedir aquesta novetat, sinó que també han acabat per tancar la porta a la celebració de la fira vinícola en les dates tradicionals de setembre. "Hem fet tots els esforços possibles i hem buscat alternatives, però la situació viscuda aquestes darreres setmanes no van fer aconsellable fer la Mostra ara. Seguirem treballant per buscar noves opcions", assegurava aquesta setmana la regidora de Comerç, Fires i Mercats Ester Marcos, qui ha estat molt a sobre del tema. La DO Empordà havia vist amb bons ulls el canvi de data de la Mostra però ara els seus cellers tenen altres prioritats amb la verema i el problema generat per la plaga del Míldiu. La Mostra ja ha estat anunciada per al juny de 2021.

El balanç de la Mostra del Vi de l'Empordà del 2019, amb 6.000 tiquets venuts i 13.000 visitants demostren que la seva celebració a la Rambla, en el format convencional, era inviable. Sobretot perquè l'ús de la mascareta no lligaria gaire amb les degustacions, l'activitat que dóna sentit a l'esdeveniment.

Aniversari ajornat

A Castelló d'Empúries ja van decidir fa mesos que els Trobadors haurien d'ajornar l'edició del seu trentè aniversari. Entitats i Ajuntament també van veure clar que reunir en diversos espais a públic, artistes, exhibicions i mercats no era aconsellable, com ja va passar amb la Fira del Vaixell d'Ocasió d'Empuriabrava. Els castellonins esperaven aquest 2020 amb molta il·lusió per a festejar un Festival reconegut a tota Catalunya i l'altre costat de la frontera i que, per aquest motiu, cada any ha atret milers de visitants. L'alcalde Salvi Güell no s'ha cansat de dir que "la salut i la prudència han d'anar davant de tot".

Aquests dos ajornaments tenen una incidència directa a tota la comarca, ja que es tractava d'un repunt important d'arribada de visitants d'altres comarques en el moment de tancament de la temporada alta turística, just abans de començar el curs escolar.