Dues setmanes després de l’inici de la verema, Unió de Pagesos alerta d’una davallada de producció a zones importants en volum com l’Alt Penedès i la Terra Alta, com a conseqüència de l’afectació excepcional de la malaltia del míldiu. A l’Alt Penedès, la davallada mitjana pot arribar al 50%, amb afectacions de fins un 40% en cultiu convencional, i entre un 50% i un 90% en conreu ecològic. El sindicat ja va avançar el 26 de juny, en un comunicat, que el conreu ecològic de vinya ha estat força més afectat a totes les comarques per la impossibilitat de controlar la virulència del fong.

Unió de Pagesos estima que hi haurà una reducció mitjana de la producció del 30% a la Terra Alta, i del 35% al Priorat (tot i que a determinades zones podria arribar al 45%), mentre que a l’Empordà, la davallada serà entre el 35% i el 40%.

A la resta de comarques, l’afectació per míldiu ha estat molt irregular segons les finques i les zones, i caldrà fer-ne una valoració acurada en finalitzar la collita, però és una evidència que el conreu ecològic se’n ressentirà. En aquest sentit, per a Unió de Pagesos cal una estratègia clara els propers mesos per part dels cellers i de l’Administració per mantenir el creixement i perspectives del cultiu ecològic de vinya i de la producció de vi ecològic a Catalunya.

No obstant això, el sindicat considera una prioritat per al futur de les explotacions a Catalunya que les empreses compradores de raïm i de vi paguin el preu que pertoca als productors per una matèria primera de qualitat que és apta per ser emparada per les denominacions d’origen. Unió de Pagesos entén que aquest preu no pot ser inferior a 0,60 euros el quilo de raïm, tenint en compte el preu que assoleix al mercat el vi qualificat sota una denominació d’origen i que paga el consumidor final.

El sindicat reconeix de nou l’atenció i la dedicació del Departament d’Agricultura, en donar suport a la proposta d’Unió de Pagesos d’aprovar un ajut per als productors més afectats pel míldiu. En aquest sentit, el sindicat reclama que l’ajut arribi als viticultors amb davallades a partir del 35% de producció, en comptes del 45%, com ha proposat Agricultura. L’ajut, que es convocarà durant les properes setmanes, hauria de recollir les al·legacions d’Unió de Pagesos, en les quals proposava incloure en l’ajut els viticultors del Priorat, la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, que van patir el cop de calor del juliol del 2019, i que no han estat compensats per cap de les línies possibles.

El sindicat treballa i recorda també la necessitat de modificar l’assegurança del raïm perquè inclogui adequadament el dany per cop de calor i cobreixi els danys excepcionals per míldiu.