L’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Roses ha convocat aquest matí l’empresariat rosinc al Teatre Municipal de Roses, on ha estat presentat el Pla estratègic de transició energètica en l’àmbit de la promoció econòmica. L’acte ha comptat amb la participació de representants dels sectors de la restauració, el comerç, el turisme i els serveis del municipi. El Pla té per objectiu la coordinació i planificació per a la incorporació d’energia renovable i local en les activitats econòmiques de la població.

La transició energètica és un procés de canvi progressiu destinat a substituir l'energia d'origen fòssil per energia renovable i local, però també de canvi en les maneres de produir, distribuir, gestionar i consumir l'energia. L’actual situació d’emergència climàtica, que persisteix tot i la crisi de la Covid-19, obliga a totes les institucions públiques i al conjunt de la ciutadania i teixit econòmic a actuar amb urgència.

Davant aquesta realitat, l’Ajuntament de Roses impulsa el Pla Estratègic de Transició Energètica en l’àmbit de la Promoció Econòmica, amb una clara vocació per liderar aquest procés de canvi, assegurant els beneficis per al territori promovent iniciatives descentralitzades i fent participar els sectors implicats. En aquest sentit, el projecte preveu la implicació dels agents econòmics privats del municipi, que avui ha començat a fer-se efectiva amb la realització de la presentació que ha tingut lloc al Teatre Municipal de Roses.

En la presentació, en Xavier Barceló, enginyer industrial i membre de l’equip de treball que durà a terme el Pla, ha posat de manifest que la transició energètica ha de permetre contribuir a la sobirania energètica del territori. “El Pla ha de ser una oportunitat per posicionar Roses i la comarca en l’àmbit de la transició energètica, així com esdevenir un eix generador de llocs de treball, ampliar l’oferta formativa de la comarca i generar un estalvi per les empreses”, ha assenyalat. En acabar la presentació s’ha obert un torn de paraules amb molta participació per part dels representants dels sectors econòmics de Roses que han assistit l’acte.

El resultat del Pla ha de ser un document que actuï com a guia pràctica per poder generar actuacions i projectes per impulsar aquesta transició energètica emmarcats en una estratègia de promoció econòmica de Roses.

L’elaboració d’aquest pla estratègic té un pressupost de 17.545 €, 11.000 dels quals subvencionats per la Diputació de Girona en el marc de la convocatòria per a l’elaboració de documents de planificació en l’àmbit del desenvolupament local (plans sectorials, diagnosis, promoció i plans d’acció de projectes estratègics territorials).