El Parc Natural del Cap de Creus va acollir diumenge dues accions de voluntariat per a la neteja de la zona de la vall i la cala Montjoi, al terme municipal de Roses, que va permetre extreure del medi un total de 150 kg de brossa.

El Centre de Recuperació de Tortugues de l'Albera (CRT Albera) i l'associació CreatiBio, amb el suport de l'associació La Sorellona, van organitzar les dues accions, que es van desenvolupar d'acord amb les recomanacions per minimitzar riscos per la pandèmia de la Covid-19. En aquest sentit, es van dur a terme en horaris diferents amb grups més reduïts.

Les dues recollides, incloses dins del projecte Libera de SEO/Birdlife i Ecoembes, formen part del projecte Padrins de Tortugues, del CRT l'Albera i l'Associació CreatiBio, amb l'objectiu de conscienciar de la importància del reciclatge i de la conservació de la natura, amb especial èmfasi a les espècies autòctones.

Residus generats per l'activitat humana

A la platja, els residus que més es van trobar van ser burilles i plàstics de mida petita, mentre que a la riera es van trobar peces de plàstic de mida mitjana, tovallons de paper i envasos d'aliments de diversos tipus, així com diversos residus de materials usats per a embalar.

Pel que fa a la vall de Montjoi, destaquen els trossos de plàstics i restes de ferralla oxidada. L'estat dels residus indicava que portaven força temps allà des que algú els va abocar intencionadament.

Entre setembre i octubre es preveu organitzar l'última recollida dins del projecte, concretament a la zona del Paratge d'Interès Natural de l'Albera.