Els viticultors amb la collita malmesa pel fong míldiu cobraran les ajudes abans d'acabar l'any. Segons ha explicat al consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, el departament ha treballat "incansablement" per tenir a punt les ajudes i la previsió és publicar l'ordre el 21 de setembre. Són 13 MEUR de fons propis que es destinaran a aquells productors amb més del 55% de la collita afectada per la plaga.

Segons Jordà, no és una xifra "aleatòria" perquè la plaga, especialment virulenta aquest any, ha afectat sobretot extensions de vinya ecològica. En global, calculen que el fong míldiu ha afectat entre un 20 i un 25% de la collita d'aquest any.

La consellera s'ha reunit aquest dimecres amb el consell regulador de la DO Empordàper analitzar la situació del sector vitivinícola. Segons ha concretat, la reunió ha servit per analitzar nous projectes i, també, per concretar les afectacions de la pandèmia i de la plaga del fong míldiu.

En aquest sentit, ha remarcat que enguany aquest font que ataca la vinya ha causat estralls en moltes collites, sobretot en la vinya ecològica perquè no podien aplicar els tractaments per frenar-lo. De fet, el Departament ja va anunciar una partida de 13 MEUR d'ajuts per pal·liar les conseqüències de la plaga.

Jordà ha anunciat que el Departament ja té gairebé a punt la convocatòria d'ajudes i està previst que l'ordre es publiqui el 21 de setembre. A partir d'aquí, l'objectiu és que els productors afectats cobrin les ajudes abans de finals d'any. La consellera ha remarcat que el Govern ha treballat de manera "incansable", sobretot tenint en compte les circumstàncies actuals de crisi sanitària, per disposar dels ajuts el més aviat possible.

Són 13 MEUR de fons propis del Departament que van destinat a aquells productors amb una afectació superior al 55% en la collita. Segons Jordà, no és una xifra "aleatòria", sinó que esta dissenyada per cobrir especialment els danys a la vinya ecològica. El sector calcula que el fong ha afectat entre el 20 i el 25% de la collita d'aquest any.

A la DO Empordà, la plaga ha minvat la producció d'aquest any. Tot i aquesta davallada de la collita, la previsió és que sigui de molt bona qualitat. La verema va començar una mica abans del que és habitual i enmig de mesures contra la propagació de la Covid-19. En aquest sentit, al consellera ha remarcat que tant a l'Empordà com al conjunt del país, la campanya de recollida de raïm està sent "molt segura".

Un altre assumpte que han abordat ha estat la davallada en les vendes de vi, sobretot arran del tancament del canal Horeca per l'aturada d'hotels i restaurants. Jordà ha exposat que el sector vitivinícola vivia un bon moment de consum i aquesta situació causada per la pandèmia ha suposat una "sacsejada".

En aquest sentit, ha subratllat que el Departament va detectar la situació des del primer moment i ja va dissenyar un pla de xoc amb mesures que van des d'ajudes a les DO que més han patit la situació a promoció i planificació d'estratègies: "Mai abraces totes les expectatives però el Govern és molt conscient de la situació i hem estat a l'alçada".

A la reunió, han abordat els danys provocats pels senglars, també a les vinyes. "No hi ha reunió que faci aquesta consellera del sector que sigui on no surtin els problemes causats pels senglars", ha dit Jordà. Una problemàtica amb diferents solucions, que passen des de fomentar el relleu generacional a les colles de caçadors a buscar sistemes per evitar que els animals entrin als cultius.

I aquí és on els productors han demanat més ajudes per instal·lar tanques que han comprovat que són efectives. "Ja existeixen però es poden millorar, i tot allò que es pugui millorar hem d'estudiar com fer-ho", ha conclòs la consellera.