El govern espanyol ha aprovat rebaixar el cànon de costes de les activitats de platja durant aquesta temporada després que el senador d'ERC per Girona, Jordi Martí Deulofeu, interpel·lés al juny a la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, i es presentés una moció que ERC ha treballat conjuntament amb el sector per incentivar l’activitat econòmica dels municipis del litoral durant la pandèmia de la Covid-19.

El senador Deulofeu considera que la proposta del govern espanyol s’ha quedat a “mig camí” de la d’Esquerra ja que contempla l’exempció del cànon a aquelles activitats que no hagin pogut obrir i, en canvi, no determina específicament quin percentatge es reduirà a aquelles que finalment hagin pogut obrir.

A través del Reial Decret 692/2020, la proposta del govern espanyol concreta que les activitats no abonaran la part del cànon dels períodes que no hagin pogut treballar a causa de l’estat d’alarma que es va imposar arran de la pandèmia de la Covid-19.

I, en segon lloc, s’afirma també que els responsables d’aquestes activitats “tindran dret a una adaptació percentual del cànon” per compensar la reducció de l'aforament permès amb l’objectiu de complir la distància de seguretat.

Martí ha lamentat, en aquest punt, que la proposta no hagi estat “prou específica” i ha considerat que, a hores d’ara, “és impossible” calcular quin serà el seu impacte: “Veiem amb bons ulls la mesura pel que fa als períodes de no obertura però no s’estableixen percentatges clars de reducció del cànon per als establiments que hagin obert la seva activitat durant aquests mesos en un context de crisi sanitària i, per tant, desconeixem quin serà l'impacte econòmic real de les mesures en el sector.”

En concret la moció d’Esquerra especifica -a diferència del Reial Decret- bonificar amb un mínim del 50% totes aquelles activitats que s’haguessin vist afectades per l’estat d’alarma i la consegüent reducció d’ingressos.

La proposta republicana passava també per atorgar una autorització excepcional de la superfície ocupada dels establiments. Una ampliació que, segons recull la mateixa moció, no s’havia de tenir en compte a l’hora de calcular i liquidar el cànon. “A més a més, la nostra proposta incorporava ajornar el pagament del cànon 6 mesos a partir de la finalització de l’estat d’alarma i permetre el seu fraccionament”, ha concretat el senador per Girona.

Martí ha manifestat que el govern espanyol ha perdut “una bona oportunitat” per contribuir a incentivar encara més l’obertura d’activitats de platja en un sector que hem vist com aquest estiu ha patit la davallada dels seus ingressos a causa d’una menor afluència de turistes a les costes, sobretot de turisme exterior.

“Ara més que mai, hem de continuar donant tot el suport necessari al sector turístic, també al de les empreses i activitats de platja, com a part important dels serveis que s’ofereixen a les platges del nostre litoral i del que en depenen molts de llocs de treball”, ha conclòs el senador per Girona, Jordi Martí Deulofeu.