Carles Mundó, sent conseller de Justícia, va signar el document oficial per al restabliment de l'honor, la dignitat i la memòria de la mestra figuerenca Dolors Purcallas i Sierra (1910-1994), que va ser processada pels tribunals franquistes. El director general de Dret i d'Entitats Jurídiques, Xavier Bernadí i Gil, ha tramès un escrit a la directora de l'Escola J. J. Ràfols de Torrelavit, Lola Fernández, en què li comunica que «aquest és un acte de justícia, dignitat i memòria que ens honora i defineix com a país».

Dolors Purcallas va ser repudiada, castigada i apartada de la seva professió perquè no va acceptar que l'obliguessin a casar-se amb el fill d'un cacic del Penedès, quan va anar a treballar de mestra a l'escola de Torrelavit. La seva dura història hauria caigut en l'oblit si no hagués estat perquè un veí del Masnou va trobar, llançats en un contenidor, documents, fotografies i unes petites memòries que va deixar mecanografiades i en les quals relata el calvari que li va fer passar el cacic Olivé i, per extensió, la dictadura franquista.

La culpaven d'haver comès aquests tres delictes: «Per ser poc religiosa, per haver cosit roba «d'abrigar per a l'exèrcit i per ser simpàtica», però tothom sap que el motiu va ser haver dit a un home ric i al seu fill, tal com va deixar escrit ella matexa: «Soy libre e independiente. Mis padres tienen lo suyo y no me necesitan pero igual que ellos solo me uniré en matrimonio por AMOR y eso no se tasa, no tiene precio. Lo siento, señores, creanme que lo siento».

L'Escola J. J. Ràfols de Torrelavit es troba en un edifici modernista. Aquest va ser el destí que va triar Dolors Purcallas quan va acabar els estudis de mestra a la Residència Internacional de Senyoretes Estudiants de Barcelona. La seva trajectòria docent, però, va ser molt curta, de l'any 1934 al 1939.