Els Mags d'Orient van portar una bona alegria, a la Rambla de Figueres, el 5 de gener passat a la nit, quan es va convertir en l'escenari principal de la cavalcada anual de Reis. Les intencions del govern local implicaven reconfigurar el protagonisme del principal passeig figuerenc amb canvis destacats, entre els quals hi havia d'haver la celebració de la Mostra del Vi com a plat fort de la festa de Sant Pere del mes de juny. Entremig, ni la Santa Creu, ni els dos intents de celebrar Sant Jordi, ni la possibilitat de recuperar la fira enològica han reeixit. La versió pandèmica de l'Acústica tampoc s'hi ha pogut celebrar. Comerciants i restauradors lamenten aquest fet i demanen «imaginació» per recuperar activitats al centre de la ciutat, entre elles la Mostra del Vi.

L'hoteler Ramon Duran reconeix que «l'Acústica que hem viscut no ha estat la que coneixíem, però s'ha fet un model positiu que ha demostrat la imaginació que cal per seguir fent coses en el centre de la ciutat sense perdre de vista la necessària prevenció sanitària». Duran remarca que «per a la ciutat, les Nits d'Acústica han estat positives després de tant de temps de veure com es deteriorava la imatge de Figueres en el Telenotícies. Per això, el gremi d'hotelers vam fer costat a la celebració del nou format de l'Acústica». «Hem d'intentar fer vida normal i recuperar tantes activitats com es pugui», afegeix Duran.

El comerciant Miquel Roig és del mateix parer: «Ja tocava que Figueres oferís notícies positives. El que més valoro de les Nits d'Acústica és que s'hagi fet el festival amb imaginació. Hem d'intentar capgirar la situació en un any excepcional». Les dues botigues que dirigeix a la Rambla, Calçats Roig i Orígens, van celebrar dissabte un «festival de preus» amb descomptes especials i cita prèvia per als clients, seguint tots els protocols de seguretat. «Ho vam fer perquè creiem que no podem estar aturats i hem de seguir sent atractius, sense perdre de vista els condicionants de la nova situació».

Tant l'un com l'altre reconeixen que els agradaria que no s'hagués supés la Mostra del Vi. Ramon Duran entén «que no es pugui fer amb el format que hi havia fins ara, però, veient com s'ha portat a terme l'Acústica, potser es podria plantejar fer-ne una amb aforament limitat i les distàncies adequades. Si les concentracions de gent són inviables, cal buscar alternatives». Miquel Roig coincideix plenament amb aquest plantejament: «Segurament es podria haver buscat una alternativa en un recinte controlat».

La regidora de Comerç, Mercats i Fires, Ester Marcos, s'afegeix a la valoració positiva de les Nits d'Acústica: «S'ha fet de forma segura i ha suposat dinamisme comercial i gastronòmic, a més de la projecció de la ciutat. Tocava que Figueres sortís a les notícies per un fet positiu». Per a Marcos, «la repercussió més important és la normalitat a la ciutat. Després d'un final de juliol complicat, el festival ha servit per transmetre que Figueres és segura i que els propers mesos haurem de conviure amb el virus però mantenint la cultura, el dinamisme econòmic, el dia a dia. I que és possible fer-ho».

«Cal portar idees i que l'Ajuntament les executi»

Frederic Carbó, restaurador i president de Comerç Figueres troba «absolutament positiva» la celebració de les Nits de l'Acústica. «Això és el que ens cal a Figueres, saber-nos reinventar, que la gent proposi idees i l'Ajuntament les executi si són viables». Carbó també creu que «encara hi hauria marge per fer una Mostra del Vi més controlada, durant la tardor. Hem d'ajudar l'Ajuntament i l'Ajuntament ens ha d'ajudar a nosaltres a potenciar la ciutat».

«Ara és el moment de sumar, de fer més coses positives per Figueres»

Roser Bronsoms és la presidenta del col·lectiu La Cuina del Vent, de l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Empordà. Regenta el restaurant Can Jeroni, del carrer Castelló de Figueres. Bronsoms estava acostumada a veure accentuada la seva feina durant l'Acústica convencional, però aquest any l'ha viscut d'una manera diferent. «Hem trobat a faltar la gent que voltava per la ciutat però, donades les circumstàncies, considero que ha estat perfecte el format portat a terme per l'empresa de Xavi Pascual i l'Ajuntament. Han fet un festival com s'havia de fer, seguint tots els protocols, com els que també seguim, des de fa mesos, el sector de la restauració».

Per a Bronsoms, «ara és el moment de sumar, de fer més coses positives per Figueres. I fer-les ben fetes i ben planificades, com han estat les Nits d'Acústica. Hauríem de proposar coses cada cap de setmana. Hem de pensar en tothom, perquè darrere del comerç, dels bars, dels hotels i dels restaurants hi ha moltes altres empreses i treballadors que en depenen».

La cuinera figuerenca no amaga que «lamenta» la suspensió de la Mostra del Vi. «Entenc que no és viable fer-la com era habitual, però crec que seria bo per a tothom que l'Ajuntament i la DO Empordà busquessin una manera de reconduir-la, en unes altres dates i amb un format que permetés ajudar els cellers i facilités la presència controlada de gent. Seria una altra manera de sumar per la ciutat i per la comarca».